Project

ARC18: Van Spaendonck Ondernemingshuis – cepezed interieur

Interieur

Het Van Spaendonck Ondernemingshuis is een ingrijpend gerevitaliseerd bedrijfsverzamelgebouw voor ondernemingsondersteunende organisaties. Het oorspronkelijke gebouw, voorheen het Corpac Huis genaamd, stamt uit 1968 naar ontwerp van Van den Broek & Bakema. Aan dit split-level pand zijn in latere jaren bouwdelen toegevoegd. In diverse opzichten als klimaat, beleving en functionaliteit voldeed het complex echter niet meer aan de eisen van nu.

cepezed koos voor een aanpak met efficiënte, doelgerichte en weloverwogen ingrepen. Het vernieuwde gevelbeeld is gebaseerd op de horizontale, zeer karakteristieke bestaande gevelritmiek. De nieuwe façade heeft eenzelfde open-gesloten-verhouding als de oude, maar heeft met een aluminium buitenafwerking en een minimalistische detaillering een opvallend moderne uitstraling.

Binnenin is de bestaande, gesloten structuur opengebroken. De kantoorverdiepingen zijn opnieuw ingedeeld met een grote variëteit aan typen werkplekken, van open en activiteitsgericht tot cellenkantoren en concentratieruimten afgestemd met de verschillende huurders. Bij de herindeling is ook veel aandacht besteed aan de functionaliteit en verblijfskwaliteit van de gedeelde voorzieningen als de ontspanningszones en de verschillende grootten en typen vergaderruimten. In het atrium is voor algemeen gebruik een werkcafé gerealiseerd.

Het vernieuwde ondernemingshuis is BREEAM-Excellent gecertificeerd, waarbij is uitgegaan van de normen voor nieuwbouw. De hoge mate van duurzaamheid is bereikt door hergebruik van de hoofdstructuur, trappenhuizen en, na een esthetisch opwaardering, een deel van het bestaande meubilair. Verder is de vernieuwde schil hoogisolerend en voorzien van HR++ beglazing, zijn de installaties evenals het materiaalgebruik geminimaliseerd en gebaseerd op energiezuinige, moderne technieken zoals klimaatplafonds, warmte- en koudeopslag in de grond, led-verlichting en is op het dak 200 m² aan zonnepanelen geïnstalleerd. Rondom het gebouw wordt naar ontwerp van bureau Green Curve nog een biodiversiteitstuin aangelegd.

Onderdeel van de focus op samenwerking en verbinding is het gebruik door derden, die bedrijfsruimte kunnen huren en van de voorzieningen in het gebouw gebruik kunnen maken. Het project draagt zo ook bij aan sociale en economische duurzaamheid.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Reitseplein 1
  • Plaats Tilburg
  • Projecttitel Van Spaendonck Ondernemingshuis
  • Projectarchitect(en) Ronald Schleurholts
  • Medewerkers Det van Oers, Susan Vlemminx, Mark Bruin, Klaas Cammelbeeck, Daam van der Leij
  • Aannemer Mertens bouwbedrijf, Weert
  • Interieurarchitect cepezed interieur
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 7.385 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 6.406 m2
  • Programma Kantoorgebouw
  • Voorlopig ontwerp november 2013
  • Definitief ontwerp Juni 2014
  • Aanvang bouw Mei 2015
  • Oplevering September 2017
  • Opdrachtgever Van Spaendonck groep Tilburg
  • Ontwerpbureau cepezed interieur Delft

Locatie

Reageer op dit artikel