Project

ARC18: The Green House – cepezed

Architectuur

Het circulaire paviljoen The Green House is een restaurant met een eigen urban farm, en een vergadercentrum. De thematiek en diversiteit aan activiteiten rondom de circulaire economie maakt deze plek een ‘theater’. Eten, drinken en gastvrijheid vormen hierbij de sleutel om bezoekers met elkaar in contact te laten komen, barrières weg te nemen en ‘delen’ in gang te zetten.

toelichting door cepezed

cepezed kreeg de opdracht om de voormalige Knoopkazerne in Utrecht tot een modern rijkskantoor te transformeren. Het Rijksvastgoedbedrijf vroeg daarbij ook een oplossing voor de ruimte tussen de Knoopkazerne en naastgelegen Rabobank-hoofdkantoor. Omdat een definitieve bestemming voor deze locatie pas over vijftien jaar aan de orde is, werd gezocht naar een tijdelijke invulling die het terrein, dat anders braak zou blijven liggen, levendiger kan maken. cepezed ontwikkelde een plan waarbij zowel de functie als de architectuur gebaseerd zijn op circulariteit.

The Green House biedt onderdak aan een ‘circulair’ horecaconcept plus vergaderfaciliteiten. Conform de principes van circulariteit is het gebouw (inclusief de fundering van Stelconplaten en prefab betonblokken) geheel demontabel. Over vijftien jaar kan het elders weer worden opgebouwd. Ook bij de keuze van het materiaal is gestreefd naar hergebruik.

Het tweelaagse paviljoen is ontworpen als generiek bouwpakket met een demontabel staalskelet. De maatvoering is afgeleid van die van de rookglazen gevelpanelen van het voormalige kazernegebouw; deze worden namelijk hergebruikt voor de gevel van het paviljoen. Het dak is gevuld met zonnepanelen.

In de publiek toegankelijke kas worden groenten en kruiden voor de restaurantkeuken geteeld. Een vide in het paviljoen maakt de kas goed zichtbaar vanuit het restaurant beneden.

The Green House heeft als primeur een stekkerloze keuken waarin eten bereid wordt zonder stroom maar met energie-efficiënte ovens die gestookt worden met hernieuwbare brandstoffen. Met urban mining is een groot deel van de inrichting gevonden en de nieuwe meubels die wel zijn gebruikt zijn van gerecyclede materialen vervaardigd.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Croeselaan 16
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel The Green House
  • Projectarchitect(en) Ronald Schleurholts
  • Medewerkers Jan Pesman, Paddy Sieuwerts, Jaap Bosch, Ruben Molendijk, Lisen Hablé, Steven Goeman, Peter van den Heuvel, Ronald van Houten, Rutger Kuipers, Robertus de Bruin, Jorg Voogt, Paul Oehlers, Frank Smit
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Delft
  • Adviseur installaties Strukton Worksphere, Maarssen
  • Adviseur akoestiek DGMR, Den Haag
  • Adviseur bouwfysica DGMR, Den Haag
  • Adviseur brandveiligheid DGMR, Den Haag
  • Interieurarchitect Coster design, Arnhem
  • Stedebouwkundige Rijnboutt, Amsterdam
  • Toeleveranciers Trilux, Maasdam, MOSS, Alba Concepts
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 680 m2
  • Programma Restaurant en vergadercentrum
  • Voorlopig ontwerp Februari 2015
  • Definitief ontwerp December 2016
  • Aanvang bouw Februari 2017
  • Oplevering Februari 2018
  • Opdrachtgever R Creators - een consortium van Strukton, Facilicom en Ballast Nedam
  • Ontwerpbureau Architectenbureau cepezed

Locatie

Reageer op dit artikel