Project

ARC18: Piushavenpaviljoen – Civic Architects & Bright Urban Futures

Architectuur

Het ontvangstpaviljoen Piushaven is een unieke hybride van horecapaviljoen en publiek uitkijk-platform; een nieuwe openbare ruimte aan de kop van de oude binnenhaven in Tilburg. De uitstraling van het paviljoen wordt bepaald door de imposante stalen constructie met houten plafond. Constructie, bouwtechniek en architectuur zijn één. Het paviljoen vormt een vanzelfsprekend en iconisch onderdeel van de Piushaven: built to last.

toelichting door Civic Architects

Het Piushavenpaviljoen verenigt architectuur en duurzaamheid op verschillende niveaus. Het paviljoen ligt aan de kop van de Piushaven. Om de publieke kwaliteit te versterken, stelden we een publiek dek voor dat niet in het pve zat. Het maakt van een monofunctioneel horecapaviljoen een multifunctionele aanwinst voor de stad. Het paviljoen was bedacht als tijdelijk bouwwerk. Ons ontwerp overtuigde de gemeente om de plek publiek te houden. De stad werd mede-opdrachtgever en verdubbelde het budget.

Het paviljoen biedt een prachtig uitzicht en houdt tegelijkertijd ruimte vrij, zodat de pier voor iedereen toegankelijk blijft. Het paviljoen verbindt culturen die tot voor kort van elkaar gescheiden waren door het water; er wordt gevist, gegeten, gedronken en gepraat.
De architectuur is geënt op de historische haven, haar schepen en bruggen. De duidelijke hoofdvorm en constructie, de mat-zwarte gevelvlakken en de combinatie van staal en hout leggen de verbinding met de context. Het constructieprincipe is glashelder: alle bouwkundige elementen – van platform en borstwering tot vloerafscheidingen en zonwering – zijn een integraal onderdeel van de constructie.

Het stalen randkader maakt grote overstekken mogelijk. Zo kon de historische fundering van de kade worden gespaard. De momentvaste constructieknopen en afwezigheid van stabiliteitswanden zorgen voor een volledig vrij indeelbare plattegrond en maakt intensief gebruik van het dek mogelijk. Het horecagedeelte kan eenvoudig worden vervangen zonder dat daarvoor moet worden ingegrepen in de constructie. De stalen is volledig demontabel. Alle materialen zijn extreem robuust. Dit past bij het karakter van de haven en verlengt de levensduur van het paviljoen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Hopliedenkade 249
  • Plaats Tilburg
  • Projecttitel Piushavenpaviljoen
  • Projectarchitect(en) Jan Lebbink & Gerjan Streng
  • Medewerkers Gert Kwekkeboom, Rick ten Doeschate, Ingrid van der Heijden, Fernanda Romeu, Angela Solis
  • Adviseur constructie Archimedes Bouwadvies, Eindhoven
  • Aannemer BAM Bouw en Techniek - Regio Zuid
  • Interieurarchitect Studio Lars Snellaars, 's-Hertogenbosch
  • Landschapsarchitect Atelier Quadrat, Rotterdam
  • Stedebouwkundige Gemeente Tilburg
  • Samenwerkende architect Bright Urban Futures, Amsterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 260
  • Programma Restaurant, winkel, publiek uitkijkdek, terras & aanlegsteiger
  • Opdrachtgever Orion Projectontwikkeling, Gemeente Tilburg
  • Ontwerpbureau Civic Architects & Bright Urban Futures

Locatie

Reageer op dit artikel