Project

ARC17 Innovatie: The Motown Movement – Bob Hendrikx

Architectuur

De technologie om te vechten tegen klimaatverandering is daar, maar waarom wordt het niet door iedereen gebruikt? In dit vraagstuk ligt mijn passie en tevens de start van de groene non-profit genaamd; The Motown Movement.

ARC17 Innovatie: The Motown Movement – Bob Hendrikx

The Motown Movement vecht tegen klimaatverandering door duurzame bouwprincipes bereikbaar te maken voor iedereen. Wij ontwikkelen een low-budget en do-it-yourself methode voor het transformeren van een vervallen woning naar een zelfvoorzienende woning.

De technologie om te vechten tegen klimaatverandering is daar, maar waarom wordt het niet door iedereen gebruikt? Het probleem nu is dat de duurzame technieken vaak te duur zijn en te moeilijk te begrijpen voor Jan en alleman. Dus wie vecht er tegen klimaatverandering? Alleen de kleine elite die het kan betalen. Wij willen dat het bereikbaar maken voor iedereen!

Ons onderzoeksproject brengt onderzoek en educatie samen in een showcase: een menukaart van low-budget en do-it-yourself methodes voor het verduurzamen van je huis.

De aangekochte twee gezinswoning in Detroit, USA is opgedeeld in een publiek en privaat gedeelte. Het publieke gedeelte bestaat uit een community home en een educatie center. In deze ruimte komt de buurt samen om te leren over duurzaamheid om dit vervolgens in hun eigen huis toe te passen. Het private gedeelte is een concept woning waarmee we kunnen aantonen: ‘Kijk de energie rekening gaat echt omlaag’. ‘Als zij dit kunnen kan jij dat toch ook?’. Naast de showcase is een grote community garden gebouwd waar voedsel productie, in samenwerking met de tegenoverliggende basisschool, centraal zal staan.

Met ons project willen wij de bewoners handvatten geven, financieel tegemoet komen en inspireren om ons initiatief om te zetten tot een movement: The Motown Movement!

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres 1995 Ford Street
  • Plaats Detroit
  • Projecttitel The Motown Movement
  • Medewerkers Bob Hendrikx, Ronen Dan, Dominik Lukkes
  • Aannemer Rock
  • Ontwerpbureau The Motown Movement

Locatie

Reageer op dit artikel