Project

Woonhuis MM – Chris Collaris Architects

Architectuur

Op de Amsterdamse Stoombootweg heeft een oud en vervallen huis plaatsgemaakt voor een geheel nieuwe woning. De oude woning was in plattegrond en inhoud zeer klein. Binnen de kaders van het bestemmingsplan heeft architect Chris Collaris een ontwerp gemaakt voor een nieuwe woning die in opbouw is gebaseerd op de passiefbouw typologie.

Woonhuis MM – Chris Collaris Architects

De nieuwe woning heeft een verplichte kleine plattegrond (60 m2) die op een veel ruimere manier is ontworpen waardoor het totale volume van de woning flink kon groeien. De kapdelen zijn gehouden aan een maximale hoogte conform bestemmingsplan en steken uit ten opzichte van het hoofdvolume. Het resultaat is een woning met een ruime plafondhoogte in de slaapvertrekken op de verdieping en een extra vliering in de kap.

Bouwsysteem

De gevels én het dak zijn opgebouwd uit panelen met hoogwaardige isolatie en een afwerking van verduurzaamde vuren planken. Het bouwsysteem van de woning is afkomstig van de hallenbouw. Het systeem van een staalskelet and sandwichplaten is zodanig toegepast dat er geen enkele zichtbare referentie is terug te vinden naar een standaard toepassing van dit bouwsysteem.

Detaillering

De detaillering van de dakranden is zo minimaal mogelijk ingezet. Zo zijn er geen hemelwaterafvoeren in het zicht toegepast en is de schuine kap beëindiging voorzien van een minimale goot die lijnvormig overstroomd bij regenval. Het bloemraam snijdt door de industriële, dichte gevel naar buiten. De dakkapel is uitgevoerd met puien die voorbij het plafond en dak doorsteken, en de zwarte zonnepanelen zijn nauwkeurig in het zelfde vlak van de houten dakafwerking opgenomen.


tekst: door Chris Collaris Architects als ARC16 Awards inzending

Verder lezen:
Chris Collaris won de ARC16 Jong Talent Award

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Woonhuis MM - Chris Collaris Architects
  • Projectarchitect(en) Chris Collaris
  • Programma Wonen
  • Opdrachtgever Martin Blankendaal en Marjon Helder
  • Ontwerpbureau Chris Collaris Architects
Reageer op dit artikel