nieuws

Chris Collaris is Jong Talent van 2016

Architectuur

Winnaar van de eerste editie van de ARC16 Jong Talent Award is Chris Collaris die volgens de jury als klassieke architect op nieuwe wijze een positie inneemt binnen de sector.

Chris Collaris is Jong Talent van 2016

De ARC16 Jong Talent Award brengt de creativiteit en het talent van jonge architecten onder de aandacht. Daarmee draagt de prijs bij aan de positie van deze talentvolle ontwerpers in de sector en de samenleving. Tegelijkertijd stimuleert de ARC16 Jong Talent Award het gesprek over de toekomst van de architectuur. De prijs wordt uitgereikt aan een talentvol ontwerper onder de 35 jaar, in Nederland of België, die is afgestudeerd aan een erkende ontwerpopleiding.

Werkwijze redactie en jury

Bij het selecteren van de nominaties zocht de redactie naar jonge talenten die zich onderscheiden door hun enthousiasme, durf en creatieve ideeën. Daarnaast zocht de redactie naar talenten die zich kenmerken door een originele visie op de rol van de architectuur in de samenleving en in staat zijn om uitstekend over hun werk te communiceren. Dit leidde tot de vijf volgende kandidaten: Chris Collaris, Guillem Colomer, Ramon Scharff, Roy Pype en Wessel van Beerendonk.

De jury is van mening dat de potentie van een jong talent net zo belangrijk is als de daden en dat de winnaar zich niet alleen kan onderscheiden door te bouwen. Een nieuwe generatie ontwerpers heeft baat bij aanvoerders die daadwerkelijk iets betekenen voor het vakgebied in het geheel. De jury heeft daarom gezocht naar een jong talent met een heldere visie op de toekomst van huidige architectuurpraktijk.

Unaniem

Na intensief beraad wijst de jury unaniem Chris Collaris aan als winnaar van de ARC16 Jong Talent Award. Ze prijst het vakmanschap van deze architect, waarmee hij teruggrijpt op de oorsprong van de discipline. Dit leidt tot interessante projecten die hij zonder gekkigheid heeft uitgevoerd. De jury is van mening dat Chris Collaris met zijn oog voor detail een belangrijke bijdrage levert aan het vakgebied.

Chris Collaris

Chris Collaris (1981) onderscheidt zich volgens de jury als een klassieke architect. Hij studeerde in 2006 af aan de TU Eindhoven, waarna hij ervaring opdeed bij Rene van Zuuk Architekten en NL Architects. Daarna was hij lange tijd als projectarchitect werkzaam bij Paul de Ruiter Architects, waar hij zich specialiseerde in het ontwerp van particuliere villa’s met bijzondere details. In 2013 startte Collaris zijn eigen bureau dat zich richt op deze complexe ‘maatpakken’. Daarnaast initieerde hij het plan ‘The Black Gold’ voor het hergebruik van een uitgerangeerde olietanker aan de kust van de Perzische Golf.

The Black Gold door Chris Collaris, winnaar ARC16 Jong Talent Award The Black Gold

Samenstelling van de jury

De jury van de ARC16 Jong Talent Award bestaat uit Marjolein van Eig (BureauVanEig, voorzitter), Elsbeth Ronner (Lilith Ronner van Hooijdonk), Jan-Richard Kikkert (Architectenbureau K2), Mark van de Velde (Havensteder) en Marieke Giele (redactie de Architect, secretaris).

De ARC16 Jong Talent Award is een initiatief van Shapes en de Architect

 

Reageer op dit artikel