Project

ARC16: Reinier de Graaf Gasthuis, Delft – EGM architecten

Geen categorie

Het Reinier de Graaf Gasthuis is een aansprekend en bijzonder duurzaam zorgproject, zowel qua verschijningsvorm, functionaliteit en gebruiksgemak. Het binnenstedelijke ziekenhuis combineert een vernieuwend ruimtelijk concept en organisatiemodel met een ultramoderne voorziening voor maximale afvalreductie, energie-terugwinning en milieureiniging: het Pharmafilter. Bij de verdere engineering van het ziekenhuis is ook maximaal ingezet op C2C- toepassingen en duurzaam beheer.

ARC16: Reinier de Graaf Gasthuis, Delft – EGM architecten

Het meest Verbonden Ziekenhuis. Dat is het centrale thema van het RdGG in Delft. Verbonden met de prachtige stad, omgeving, cultuur, mensen, historie én toekomst. Het ziekenhuis heeft hoog en eigenwijs ingezet: geen afval meer, grote reductie van uitstoot en energiegebruik, meervoudig ruimtegebruik, en patiëntveiligheid en gastvrijheid staan centraal.

Het RdGG is het eerste ziekenhuis ter wereld dat het Pharmafilter toepast en daarmee 98 procent van het afval omzet in energie en schoon water. Daarnaast zorgt het filter voor efficiëntere logistiek, reduceert het infecties en besmettingen en is het patiënt- en gebruiksvriendelijk. Ondanks deze duurzaamheidsaspecten, erkent en waardeert helaas geen enkel certificeringssyteem (BREEAM, LEED) het Pharmafilter nog.

Andere duurzame maatregelen zijn toepassing van C2C- materialen en -bouwmethodieken, mos-sedum daken en een WKO-systeem. Het architectonisch concept waarborgt een optimale beleving van licht, uitzicht en oriëntatie. Ontsluitingen zijn kort en efficiënt; koppelingen zijn eenvoudig te maken en de constructieve opzet maakt meervoudig gebruik mogelijk. Het materiaal- en kleurgebruik en de massa- en gevelopbouw met schaal, ritmering en detaillering verwijzen naar Delft en versterken de verbondenheid met de omgeving. Waarde(n)volle architectuur voor de zorg én de stad. Duurzaam in al zijn facetten.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Reinier de Graaf Gasthuis, Delft - EGM architecten
  • Projectarchitect(en) ir. Eric Wendel
  • Toeleveranciers false
  • Programma Ziekenhuis voor verpleging, verzorging, behandeling en diagnostiek; alle disciplines en ondersteuning.
  • Voorlopig ontwerp 12-11-2015
  • Definitief ontwerp 12-11-2015
  • Aanvang bouw 26-08-2016
  • Oplevering 12-11-2015
  • Opdrachtgever Reinier de Graaf Groep
  • Ontwerpbureau EGM architecten
Reageer op dit artikel