Project

ARC16: Integraal Kindcentrum De Zeven Zeeën – Moke Architecten

Architectuur

In de buurt Banne Buiksloot in Amsterdam Noord staat het 2 bouwlagen hoge schoolgebouw midden tussen de naoorlogse torenflats. Waar elders voor stedenbouwkundige accenten in de stad de hoogte wordt opgezocht zijn in Amsterdam Noord de openbare gebouwen juist laag. De Zeven Zeeën valt op door zijn gekartelde dakkap en de tribunetrap die doorloopt in het speelplein.

ARC16: Integraal Kindcentrum De Zeven Zeeën – Moke Architecten

Met de rode geschubde gevel ligt het gebouw als een gordeldier aan een brede langzaamverkeersroute. De speelse ronde ramen geven het gebouw een autonoom karakter en verraden iets van de functie. De binnenkant contrasteert met de brede gangen en rustige kleuren. De gangen bieden plek aan werkplekken en sluiten aan bij het Dalton-onderwijs. Grote houten puien tussen de klassen en de gang geven de school een transparant karakter. De sheddaken zorgen voor prachtig daglicht uit het noorden. De toepassing van hout voor de wanden, een deel van de plafonds en de geïntegreerde kasten, geven het interieur een prettige natuurlijke uitstraling.

 

De Zeven Zeeën is een van de zeldzame energie-neutrale schoolgebouwen in Nederland, het resultaat van het ambitieuze energiebeleid van het Stadsdeel en de Gemeente Amsterdam. De dubbele prefab-betonnen gevels en hoge ruimtes doen veel van het werk. Ze zorgen ervoor dat de ruimtes overdag maar langzaam opwarmen, waardoor niet hoeft te worden gekoeld. ’s Nachts geeft het gebouw die warmte weer af aan zijn omgeving. Het sheddak is volledig benut voor PV-panelen. Diepe neggen en veel ramen op het noorden minimaliseren de inval van direct zonlicht.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel ARC16: Integraal Kindcentrum De Zeven Zeeën - Moke Architecten
  • Projectarchitect(en) Gianni Cito
  • Toeleveranciers false
  • Oplevering 3/2017
  • Opdrachtgever Stadsdeel Amsterdam Noord
  • Ontwerpbureau Moke Architecten
Reageer op dit artikel