Project

ARC16: Etcetera – architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser

Geen categorie

Reclamebureau Etcetera zocht een partij die hun no-nonsense identiteit ruimtelijk wist te vertalen. De vraag was een nieuw ontvangstgebied en een nieuwe verbinding tussen de op verschillende verdiepingen gelegen werkvloeren. Een ‘wow-effect’, zonder decadente uitbundigheid. De ontvangstruimte moest bovenal toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn. Tegelijkertijd vroegen ze een nieuwe ruimte om te overleggen, te werken, te ontmoeten en gezamenlijk te lunchen.

ARC16: Etcetera – architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser

Naast de wensen van de opdrachtgever, was ook het industriële karakter van het pand, een oude rijwielenfabriek in Amsterdam een uitgangspunt voor het ontwerp. Na een grondige analyse is gekozen voor een stevige bouwkundige ingreep. Een nieuwe ovale vide met een stalen trap verbindt de ontvangstruimte met de boven gelegen lunchroom en ontmoetingsgebied met vergaderruimtes.

Trap

Het middelpunt van de ontvangstruimte is de rechte steektrap van onbehandeld staal. De balustrades van de trap zijn uitgevoerd in 8 mm dikke geperforeerde staalplaten die ook een constructieve functie hebben. Ondanks het zware materiaal, is de trap zo licht mogelijk ontworpen. Door de perforatie heeft de trap een transparant voorkomen. Bovenaan de trap gaan de leuningen in één vloeiende lijn over in een gesloten balustrade.

Multiplex

De buitenwanden van het casco zijn voorzien van een doorlopende multiplex lambrisering, waarin verschillende functies zijn opgenomen zoals kasten, vensterbanken, zitplekken en beeldschermen. Hierin komen details terug van hetzelfde onbehandelde staal, waaronder haakjes en greepjes. Het materiaal komt ook terug in de speciaal ontworpen meubels, zoals de onderstellen voor tafels en lichtarmaturen. Boven is aan het einde van de industriële ruimte de boardroom gerealiseerd. De boardroom is voorzien van een stoere 3-dimensionale houten pui opgebouwd uit hetzelfde multiplex.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Etcetera - architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 09-09-2016
  • Oplevering 01-12-2015
Reageer op dit artikel