Project

ARC16: De Resident – HofmanDujardin i.s.m. cepezed

Geen categorie

ARC16: De Resident – HofmanDujardin i.s.m. cepezed

De Resident in Den Haag betreft de renovatie van de bestaande samenstellende, oorspronkelijk in postmoderne stijl gebouwen Helicon en Castalia, alsmede de toevoeging van een grootschalig nieuwbouwdeel dat als moderne verbinding en entree van beide gebouwen functioneert. Het project is in korte tijd ontworpen door cepezed (atrium) en HofmanDujardin (interieur).

Het voormalige Parnassusplein tussen beide gebouwen is door cepezed omgevormd tot gezamenlijk, semi-openbaar entreeatrium voor de ministeries van VWS en SZW. Het verbindende bouwdeel heeft bij een geheel eigen beleving zo min mogelijk impact op de bestaande bouw.

ARC16 Interieur De Resident door cepezed en Hofmandujardin
De renovatie van de kantoren is onder meer gericht op verschillende manieren van werken. Waar het atrium ontworpen door cepezed de vorm aanneemt van een zo neutraal mogelijke toevoeging, haakt het interieurontwerp van HofmanDujardin helemaal aan bij de postmoderne aard van de bestaande gebouwen. Tijdens het ontwerpproces ontdekte HofmanDujardin dat er verrassende gelijkenissen zijn tussen het bestaande interieur van Castalia en beroemde Nederlandse kunst en architectuur.

Resident - ARC16 Interieur - Hofmandujardin en cepezed
Geprikkeld door overeenkomsten tussen kenmerken van De Resident en bijvoorbeeld gebouwkarakteristieken als te zien op schilderijen uit de Gouden Eeuw of tekeningen door Berlage, is HofmanDujardin tot het concept enlarging Dutch classics gekomen. Hiervoor heeft het een reeks schilderijen van Nederlandse schilders geselecteerd in het thema ‘gezondheid en vrije tijd’ voor het Ministerie van VWS en in het thema ‘werk’ voor de kantoren van het Ministerie van SZW, deze enorm uitvergroot en op de plattegronden van de kantoorverdiepingen geprojecteerd.

Het resultaat zijn 30 verbluffend kleurrijke vloerpatronen die elke verdieping een unieke en persoonlijke sfeer geven.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: De Resident - HofmanDujardin i.s.m. cepezed
  • Projectarchitect(en) Barbara Dujardin, Michiel Hofman & Anne Boonstra
  • Toeleveranciers false
  • Programma Renovatie kantoorgebouw ministeries
  • Voorlopig ontwerp 26-08-2016
  • Definitief ontwerp 26-08-2016
  • Aanvang bouw 04-10-2016
  • Oplevering 10-11-2015
  • Opdrachtgever Rijkvastgoedbedrijf
  • Ontwerpbureau HofmanDujardin – in samenwerking met cepezed
Reageer op dit artikel