Project

ARC16: Bezoekerscentrum Kasteeltuin Slot Assumburg – lab03

Geen categorie

Na de reconstructie van de Frans Classicistische kasteeltuin van Slot Assumburg groeide de vraag naar een bezoekerscentrum. Het gebouw is gepositioneerd op het voorterrein van het slot, bij de overblijfselen van de voormalige stallen. Op deze manier wordt de oprijlaan weer geflankeerd door twee functionerende dienstgebouwen. In het gebouw bevindt zich een ontvangstruimte, een kantoor en een werkplaats.

ARC16: Bezoekerscentrum Kasteeltuin Slot Assumburg – lab03

Door de positionering, de gekozen kapvorm en het materiaalgebruik staat het gebouw op een vanzelfsprekende manier in zijn omgeving. Het nieuwe bouwvolume ligt terug ten opzichte van de rijksmonumentale muur. Door het dak over de muur uit te laten kragen ontstaat er een extra, overdekte buitenruimte. De nieuwbouw voegt zo een extra laag toe en laat tegelijkertijd de rijke historie van deze locatie in haar waarde.

Het gehele publieke programma is op de begane grond gesitueerd. De centrale entree fungeert tevens als  verkeersruimte om de verschillende ruimtes te ontsluiten. Op deze manier is het mogelijk een compact gebouw te maken. Door de ontvangstruimte los te koppelen van het kantoor kunnen beide ruimtes onafhankelijk van elkaar gebruikt worden. Ook de werkplaats is zowel van binnen als van buiten bereikbaar. Bovenop de werkplaats is er een ‘appeltjeszolder’ gemaakt voor de opslag van groente en fruit uit de tuin.

Door het dak deels te voorzien van glazen pannen wordt de ondergelegen ruimte op subtiele wijze voorzien van extra daglicht. De pannen laten een mysterieus licht door, passend bij de sfeer van een eeuwenoud kasteel.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Bezoekerscentrum Kasteeltuin Slot Assumburg - lab03
  • Projectarchitect(en) Wouter de Haas
  • Toeleveranciers false
  • Programma Bezoekerscentrum
  • Voorlopig ontwerp 15-12-2015
  • Definitief ontwerp 15-12-2015
  • Aanvang bouw 26-08-2016
  • Oplevering 15-12-2015
  • Opdrachtgever Gemeente Heemskerk
  • Ontwerpbureau lab03
Reageer op dit artikel