Project

ARC14 inzending: Stadhuis Almere

Geen categorie

In het interieurontwerp voor stadhuis Almere zijn alle balies, open en gesloten, alsook de wachtruimten door Fokkema & Partners Architecten in een open ruimte georganiseerd om aan de nieuwe eisen op gebied van dienstverlening te voldoen. Naast de herinrichting van de plattegronden, waarbij de publieksbalies nu naast de entree zijn geplaatst, is de uitstraling van het stadhuis compleet veranderd.

ARC14 inzending: Stadhuis Almere
Stadhuis Almere, burgerzaken

Het concept voor ‘burgerzaken’ vloeit voort uit de waardering voor de originele kwaliteiten van het gebouw (architect: Cees Dam, 1986) en vormt tegelijkertijd een herkenbaar nieuw interieur voor het stadhuis.

Elementen zoals de nieuwe entreegevel, de publieksbalies in wit corian en de kamers gematerialiseerd in bamboe, vormen één geheel met originele details zoals de karakteristieke ‘CD-muur’ (ooit geïnspireerd op de initialen van de architect) en de gouden tegeltjes in de betonnen kolommen. Om deze karakteristieke elementen tot hun recht te laten komen in een nieuwe ruimtelijkheid zijn de ventilatie- en brandveiligheidsconcepten opnieuw ontworpen waarmee een royale verdiepingshoogte is bereikt en de betonnen structuur zichtbaar is geworden. Zwaar te belasten elementen zijn duurzaam uitgevoerd, robuuste materialen maken ze gemakkelijk te onderhouden.

De witte publieksbalie heeft een bijzondere textuur gekregen. Het patroon is een directe afgeleide van de nieuwe stadsplattegrond, ooit begonnen met de bouw van dit stadhuis. Zones die origineel niet bedoeld waren voor gebruik zoals de ruimte onder de trappen, zijn tot privé balies en een trouwkamer omgevormd. Beide dragen nu de naam “kapel” vanwege de bijzondere ruimtelijke kwaliteit. Op voor de hand liggende, maar onverwachte wijze zijn oud en nieuw geïntegreerd tot een heldere architectonische basis voor het programma.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Stadhuisplein 1
  • Plaats Almere
  • Projecttitel ARC14 inzending: Stadhuis Almere
  • Projectarchitect(en) Laura Atsma
  • Toeleveranciers false
  • Programma publieksbalies, trouwkamer, wachtruimte en back office
  • Voorlopig ontwerp 23-08-2014
  • Definitief ontwerp 23-08-2014
  • Aanvang bouw 12-12-2014
  • Oplevering 30-09-2013
  • Opdrachtgever gemeente Almere
  • Ontwerpbureau Fokkema & Partners Architecten
Reageer op dit artikel