Project

Apotheek Dons Berendrecht

Geen categorie

Het globale beeld is makkelijk leesbaar; een gesloten bakstenen volume op een transparante sokkel. Deze doorzichtige en lichte massa verwelkomt en verleidt de cliënt en refereert naar de omgeving. De lineaire organisatie creëert een attractief pad doorheen het verkoopsgedeelte van de apotheek.

Apotheek Dons Berendrecht

Op het gelijkvloers is het uitgepuurde plan gesplitst; een publiek toegankelijke zone evenwijdig geplaatst langs een zone voor het personeel. Een eenvoudige en licht brutalistische architectuur, waarbij ruwbouw en afwerking samengaan in het totaalconcept, geeft de apotheek een hedendaags, doch tijdloos karakter. 

Het concept is ‘windowshopping’; de transparante ontvangstzone verwelkomt de client, aangetrokken door de producten die van buitenaf te zien zijn. De verkoopszone is maximaal en in de lengte gerekt zodat er een natuurlijke circulatie voorbij de producten ontstaat. De medicatie op voorschrift kan via een interactief computerscherm aan de toog opgeroepen worden en wordt verdeeld door een state-of-the art apotheekrobot. 

Er is gekozen voor een minimale en uitgepuurde architectuur; de dragende stalen kolommen zijn in weze op maat gelaserde raamprofielen waarvan de wanddiktes ook bepaald zijn vanuit de stabiliteitsfunctie, bijkomend zijn deze kolommen ook de leggerdragers. Op deze wijze is de architectuur minimaal aanwezig en komen de apotheekproducten in het centrum van de beleving te staan.

 Speciaal aan dit project:

– Op maat gelaserde raamprofielen (ODS Jansen Viss Ixtra) die zowel raamprofiel blijven, alsook de vorm krijgen van een lichtarmatuur en het bovenliggende baksteenblok zonder windverband dragen en ze dienen ineens om de glazen schabjes te dragen.
– Onder de bovenbouw werd achteraf (dezelfde werffase) een kelder uitgevoerd middels jet groutwanden.
– Deze apotheek bezit ook de grootste apotheekrobot in België geplaatst.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Dons Monnikenhofstraat 100
  • Plaats Berendrecht
  • Projecttitel Apotheek Dons Berendrecht
  • Projectarchitect(en) Pieter Peerlings / Silvia Mertens
  • Adviseur installaties Thermoservice
  • Bouwmanagement Yuvico
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 265 m²
  • Voorlopig ontwerp 15-10-2009
  • Definitief ontwerp 01-05-2015
  • Aanvang bouw 26-08-2015
  • Oplevering 01-05-2015
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 1200.000 € excl btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 850.000 € excl btw
  • Ontwerpbureau Sculp It
Reageer op dit artikel