Project

Aeschbachquartier Aarau (CH) – KCAP i.s.m. Studio Vulkan landschapsarchitecten

Stedenbouw

Aeschbachquartier Aarau (CH) – KCAP i.s.m. Studio Vulkan landschapsarchitecten
Stedelijk plein. Beeld © Beat Schweizer

De nieuwe wijk Aeschbachquartier een gemengde wijk voor wonen en werken in Aarau, een stad tussen Zurich en Bern, is opgeleverd. KCAP Architects & Planners maakten het ontwerp van de wijk en de meeste gebouwen. De buitenruimtes zijn ontworpen en gebouwd door Studio Vulkan.

Toelichting KCAP – Het Aeschbachkwartier is een gemengde wijk voor wonen en werken. Door de schaalverandering binnen het project bemiddelt het tussen de stedelijke dichtheid van het station en de groene woonwijken. De diversiteit aan typologieën, architectonische ontwerpen en toepassingen genereert een dynamische locatie voor een grote diversiteit aan gebruikersgroepen, bewoners en bezoekers van de stad Aarau.

Aeschbachquartier Aarau Zwitserland door KCAP Beeld Beat Schweizer, illustratie © KCAP

Gastro Social Tower Beeld Beat Schweizer

Toren

Een prominente toren markeert de ingang van de wijk en van de Aeschbachpromenade die tussen stedelijke commerciële en residentiële gebouwen naar het centrale Oehlerpark leidt. Langs de Aeschbachpromenade ligt de historische Aeschbachhalle, die is gerestaureerd tot iconisch buurtcentrum en evenementenlocatie en geflankeerd wordt door studio’s en stedelijke lofts. Het Oehlerpark fungeert als scharnier naar de woongebieden van het project, die met stadsvilla’s en rijtjeshuizen als overgang naar de bestaande wijken dienen.

Aeschbachquartier Aarau Zwitserland door KCAP Beeld Beat Schweizer, illustratie © KCAP

Oehlerpark en woongebied Beeld Beat Schweizer

Samenwerking

Het project is gerealiseerd door vastgoedontwikkelaar Mobimo. Terwijl alle buitenruimten zijn ontworpen door Studio Vulkan landschapsarchitecten, zijn de architectonische opgaven toegewezen aan drie verschillende bureaus om de diversiteit van de wijk te waarborgen. Schneider & Schneider Architekten hebben de symbolische GastroSocial Toren met het aangrenzende commerciële gebouw en vier stadsvilla’s bij het park ontworpen en gerealiseerd. De vier stadsvilla’s aan het park van Schneider & Schneider Architekten en de stadshuizen van KCAP zijn gepland met b+p baurealisation.

In nauwe samenwerking met Caretta & Gitz AG zijn Gmür & Geschwentner Architekten verantwoordelijk voor twee woon- en bedrijfsgebouwen in de stedelijke kern. De grote stadshuizen bij het park en de renovatie en uitbreiding van de iconische Aeschbachhalle werden door KCAP en Fanzun AG in samenwerking met uno Partner gepland en gerealiseerd.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Aeschbachquartier Aarau
  • Landschapsarchitect Studio Vulkan landschapsarchitecten
  • Samenwerkende architect Schneider & Schneider Architecten // Gmür & Geschwentner Architekten // uno Partner
  • Programma 5 ha master plan voor een voormalig industriegebied met programma voor wonen, werken en comercieel; ca. 50.000 m2
  • Aanvang bouw 2011
  • Oplevering mei 2019
  • Opdrachtgever Mobimo
  • Ontwerpbureau KCAP Architects & Planners
Reageer op dit artikel