Project

270 appartementen Breda, Binnen – Buiten

Geen categorie

270 appartementen en hoofdkantoor GGD West-Brabant dichtbij het centrum van Breda. Door een slimme, demontabele aluminium maatwerkoplossing is het nutstracé naar het dak geleid.

270 appartementen Breda, Binnen – Buiten

De woongebouwen van Breda BinnenBuiten aan de Noordelijke Rondweg van Breda omvatten 270 appartementen. De gehele nieuwbouwlocatie bood tevens de mogelijkheid voor de ontwikkeling van het nieuwe hoofdkantoor van de GGD West-Brabant. Havermans:Hielkema architecten heeft vanaf het stedenbouwkundig ontwerp nadrukkelijk rekening gehouden met de verkeersintensieve omgeving.

Het is een ‘binnen’ in de buitenruim­te, wat nog het meest duidelijk wordt gesymboliseerd door de carrévorm van het hoofdgebouw. Hierdoor is er ook ruimte voor groenvoorziening als een soort natuurlijke uitloop van het nabijge­legen Liniepark. Het complex ligt tussen twee drukke verkeersaders. Om de verbinding tussen binnen en buiten mogelijk te maken, moest het nutstracé worden omgeleid. Hiervoor is een bijzondere en slimme maatwerkoplossing van aluminium bedacht.

Woonomgeving

Abe Hielkema van Havermans: Hielkema architecten is bij het ont­wikkelen van het stedenbouwkundig plan door de omgevingssituatie voor een forse uitdaging geplaatst: “Het hoofdgebouw moest aansluiten op het beoogde, nieuw te realiseren stedenbouwkundige plan van de belendende wijk en wat ligging betreft ook op het stratenprofiel ten zuiden van het complex. Daarom is het ge­bouw omgevouwen tot een carrévolume. De kantoren van de GGD zijn het dichtst bij de drukke verkeersaders gesitueerd. Een logische keuze, omdat de eisen voor geluids- en verkeershinder voor utiliteitsbouw nu eenmaal lager liggen dan voor woningbouw. De woon­volumes zijn georiënteerd op het zuiden en de groenvoorziening, zodat bewoners de buiten-ruimte optimaal kunnen ervaren.”

Bijzondere aluminium oplossing

Hielkema wilde in het ontwerp een visuele verbinding maken tussen de parkachtige voor­ziening aan de binnenzijde van het complex en de straatzijde. “De begane grond van het hoofdgebouw hebben wij aan de straatzijde daarom letterlijk ‘open’ gehouden en zodoende een doorkijk gerealiseerd. Dit had wel tot gevolg dat we een andere oplossing voor de nuts-voorzieningen moesten bedenken. Door stijg­schachten vanuit de openbare ruimtes hebben we het nutstracé naar het dak geleid, waar vervolgens de distributie naar de afzonderlijke appartementen plaatsvindt; een eenvoudige oplossing op het eerste gezicht. Op het dak zijn ook voorzieningen getroffen voor hemel-waterafvoer, ontluchting en venti­latie. Hier moesten we rekening mee houden. Bovendien stellen nutsbedrijven hoge eisen aan het tracé voor de nutsvoorzieningen wat betreft waterdichtheid, venti­latie en de mate waarin het systeem demontabel moet zijn. Zelf vonden we dat deze functionele oplossing op esthetische wijze uit­gevoerd moest worden. De vraag was: hoe dit te realiseren? Het ant­woord vonden we in aluminium zetwerk, dat als koofbekleding om het nutstracé kon worden ge-monteerd. De bekleding is voorzien van aluminium ventilatieroosters. Deze oplossing kent veel voor-delen: het is nagenoeg onder­houdsvrij, regeninslagvrij, het zetwerk is exact op maat gemaakt en strak gedetailleerd, waardoor het past bij de chique uitstraling van het complex én de bekleding is eenvoudig demontabel.”

Aluminium detaillering

Ook elders in Breda BinnenBuiten heeft Hielkema gekozen voor alu­minium detaillering. Zo bestaat de dakrandafwerking uit strakke signaalzwarte muurafdekkappen, die voor een scherpe belijning zorgen en de robuuste uitstraling van het complex benadrukken. De zwarte kleur combineert uitstekend met de donkerrode baksteen, die door een speciaal bakproces een verfijnd schaduweffect geeft. Dit gaat ook op voor de waterslagen en kozijnen aan de buitenzijde, die eveneens in zwart aluminium zijn uitgevoerd. Het vormt een fraai contrast met de binnenzijde van Breda BinnenBuiten, waar de gevels, inclusief de aluminium detaillering in wit zijn uitgevoerd. Hielkema: “Waar de buitenzijde met robuustheid en volume een soort buffer vormt tegen de binnenstedelijke intensiteit, straalt de binnenzijde juist rust en toegankelijkheid uit.”

Abe Hielkema is er met Breda BinnenBuiten uitstekend in geslaagd om rust te integreren in een ver­keersdrukke, stedelijke omgeving. Functionaliteit en esthetiek gaan daarbij hand in hand. Materiaal­keuze, zoals de aluminium detail­lering en de donkerrode baksteen zijn van meerwaarde om de paradox tussen ‘binnen’ en ‘buiten’ te benadrukken. Een schijnbare tegenstelling, want Breda Binnen­Buiten vormt een evenwichtige eenheid.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Doornboslaan - Copernicusstraat
  • Plaats BREDA
  • Projecttitel 270 appartementen Breda, Binnen - Buiten
  • Projectarchitect(en) Dhr. Abe Hielkema
  • Aannemer Huybregts Relou
  • Toeleveranciers true
  • Aanvang bouw 21-06-2013
  • Oplevering 01-06-2011
  • Opdrachtgever Laurentius Breda & WonenBreburg Breda
  • Ontwerpbureau havermans: hielkema architecten
Reageer op dit artikel