Project

11stedenhal in Leeuwarden door GEAR

Geen categorie

Een Frysker bouwopgave was er de afgelopen jaren niet te vinden: De IJshal in Leeuwarden en de hoofdstad van Friesland een waardige opvolger geven. GEAR, een coöperatie bestaande uit drie Friese architectenbureaus won de aanbesteding in een consortium dat ook volledig Fries was. De nieuwe 11stedenhal is een ode aan het landschap van de noordelijke provincie.

11stedenhal in Leeuwarden door GEAR

De nieuwe schaatshal is neergezet in dertig weken volgens een design & buildcontract. Het consortium draagt de zorg voor de energielevering en het onderhoud voor de komende 25 jaar.

Door middel van een ESCO-constructie zijn alle duurzame installatievoorzieningen ondergebracht in een apart bedrijf. De cijfers liegen er niet om: De Elfstedenhal bespaart 50% op haar elektriciteitsverbruik en 99% op haar warmteverbruik. Een belangrijk deel van de resterende vraag wordt duurzaam opgewekt. Daarnaast is 50% waterreductie gerealiseerd met een grijswatersysteem.

 

Onderstaande projectbeschrijving is aangeleverd door de architecten van GEAR.

Vanuit de entreehal heeft men zicht op alle delen van het gebouw: de balie, de kleedruimten, de winkel, de horecaruimten boven en beneden maar vooral natuurlijk de grote 400-meterhal en de ijshockeyhal.

Alles in de Elfstedenhal, van de ijsbanen tot de vergaderruimten, is erop ingericht verschillende bezoekers te ontvangen. Door lichtinval, materiaal- en kleurgebruik goed op elkaar af te stemmen en te zorgen voor heldere loop- en zichtlijnen en een aangename akoestiek hebben de architecten een plezierige en veilige omgeving gecreëerd.

 

Elfstedentochtgevoel

De grote hal biedt op allerlei manieren de sfeer en beleving van de Elfstedentocht. In de slanke constructie is veel hout gebruikt wat zorgt voor zowel een ruimtelijk gevoel als een warme sfeer in een koude omgeving. Bovendien, en niet onbelangrijk, is de constructie zeer degelijk en onderhoudsvrij. Schaatsend langs de houten spanten, die als bomen over het ijs hangen, heeft men zicht op de omgeving.

 

 

In de gemetselde binnengevel zijn ornamenten met het motief van het Elfstedenkruisje als sluitstenen opgenomen. Aan de buitenzijde loopt het maaiveld als een dijkje op tot de onderzijde van de raamstroken. Van binnenuit beleef je daardoor het landschap op ooghoogte. Op strategische plekken is het glas opgetild zodat men zicht krijgt op bijzondere plekken in de stad.

 

Programmeerbare lichtstrepen in de gevel

De in winterse tinten uitgevoerde gevel is als het ware om het interieur heen gevouwen en heeft daardoor een natuurlijk, golvend verloop. De gevel is gelaagd opgebouwd met stroken glas en aluminium gevelpanelen. Programmeerbare lichtstrepen sieren als verlichte schaatsslagen de gevel en vormen een herkenbaar beeldmerk voor de Elfstedenhal vanuit de stad.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Slauerhoffweg
  • Plaats Leeuwarden
  • Projecttitel 11stedenhal in Leeuwarden door GEAR
  • Projectarchitect(en) Bauke Tuinstra, Bart Zantman
  • Bouwmanagement Grontmij, Zwolle
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 20.500 m2
  • Aanvang bouw 25-01-2016
  • Oplevering 01-12-2015
  • Opdrachtgever Bouwcombinatie Elftedenhal
  • Ontwerpbureau GEAR
Reageer op dit artikel