DW02 Lighthouse, Amsterdam - Benthem Crouwel Architects

Het eerste gebouw van het voormalige Telegraafcomplex in Amsterdam Sloterdijk is deze week opgeleverd: DW02 Lighthouse. Het is de afronding van de eerste fase van de herontwikkeling van het kantorengebied District West, die de komende jaren zal plaatsvinden. Benthem Crouwel Architects maakte het masterplan voor de grootschalige transformatie van dit gebied, zeer bereikbaar gelegen vlakbij de snelweg en op steenworp afstand van het station. Als eerste stap kreeg de bestaande hoogbouw van DW02 Lighthouse een forse upgrade naar een hoogwaardig kantoor van 15.700 vierkante meter. Het gebouw kreeg een nieuwe oriëntatie aan het centraal gelegen plein door een vierlaagse uitbreiding met een indrukwekkende entree. Uniek is de volledig houten constructie. De realisatie van dit eerste project is een nieuwe impuls voor dit dynamische gebied dat de komende jaren verder wordt ontwikkeld.

Toelichting Benthem Crouwel Architects | Beeld Jannes Linders

De architectuur van de nieuwe ontwikkeling past goed in het stoere karakter van District West. Het strakke, functionele grid is duidelijk in de gevel afleesbaar. Tussen de ritmische, helder georganiseerde gevelelementen zijn verspringende terrassen ingepast. In contrast met de robuuste uitstraling van de gevel is de constructie van de nieuwe uitbreiding volledig duurzaam in hout uitgevoerd. Grote gevelopeningen zorgen voor veel daglicht, samen met de houten binnenwereld ontstaat er een bijzonder uitnodigend en warm interieur.  

De duidelijk herkenbare nieuwe hoofdentree geeft toegang tot een zeer licht en ruim atrium, waar een sculpturale trap toegang biedt tot bovenliggende verdiepingen. De transparante architectuur versterkt de ruimtelijke kwaliteit en verbindt de binnen- en buitenruimtes, wat spontane ontmoeting en dynamiek bevordert. In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de detaillering van houten onderdelen en zuivere verbindingen, die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar bijdragen aan de flexibel indeelbare, kwalitatieve werkomgeving.

DW02 Lighthouse. Beeld Jannes Linders
DW02 Lighthouse. Beeld Jannes Linders

Positieve impact

Voor District West staat duurzaamheid centraal, ESG-criteria bepalen de standaard. Gestreefd wordt naar een ontwikkeling met Zero Carbon Emission. In nauwe samenwerking met opdrachtgever APF en investeerder Angelo Gordon heeft Benthem Crouwel Architects gezocht naar toekomstbestendige oplossingen in het ontwerp. De keuze voor een volledig duurzame en houten constructie in deze uitbreiding benadrukt niet alleen het karakter van District West, maar onderstreept ook de toewijding aan een ecologisch verantwoorde toekomst. Houtbouw staat bekend om zijn robuustheid en duurzaamheid, en het gebruik ervan draagt bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van het gebouw. Naast hout bevat het gebouw nog vele duurzaamheidselementen. De uitbreiding is volledig demontabel gebouwd met droge verbindingen, waardoor onderdelen eenvoudig hergebruikt kunnen worden. Zo is de vloer gemaakt van stoeptegels in plaats van een cementdekvloer. Een nieuwe WKO-installatie (Warmte Koude Opslag) beperkt de energiebehoefte, en de SMART ingerichte kantoorvloeren passen het klimaat aan op basis van gebruiks- en comfortpatronen. Ook is er veel aandacht voor groenvoorziening. Daken, terrassen en de omgeving zijn sterk vergroend, wat het welzijn van de gebruikers bevordert, de biodiversiteit stimuleert en de klimaatadaptatie verbetert.

DW02 Lighthouse. Beeld Jannes Linders
DW02 Lighthouse. Beeld Jannes Linders

District West

Met de oplevering van DWO2 Lighthouse is de eerste ontwikkeling van het gebied een feit. De komende jaren wordt het gehele gebied District West getransformeerd naar een dynamische stadswijk met ruim 100.000 m² kantoren en voorzieningen. Er komen karaktervolle, innovatieve gebouwen met afwisselende architectuur. Het industriële karakter wordt behouden maar warmte, sfeer en verblijfskwaliteit worden toegevoegd. Het stadsdeel wordt smart en modulair ontwikkeld met hout en andere duurzame materialen. Met een groen hart en openbare wandel- en ontmoetingsplekken. District West wordt een stijlvolle, gezonde en gezellige omgeving om prettig te wonen, werken en ontspannen.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.