ARC24: Herbestemming voormalig hoofdkantoor Royale Belge, Sint-Pieters-Woluwe - Bovenbouw Architectuur

Het gaat om renovatie en herbestemming van het voormalige hoofdkantoor van Royale Belge. De opgave bestaat uit een een hotel met 180 kamers, kantoren (19.100 m2), een wellness (4.900 m2), een food court (1.225 m2) en een ondergrondse parking (drie verdiepingen, vierhonderd autostaanplaatsen en een fietsparking voor tweehonderdtachtig fietsen).

Toelichting Bovenbouw Architectuur | Beeld Stijn Bollaert

We realiseren een heldere en overzichtelijke planopbouw die veel verschillende functies kan huisvesten. We hanteren een empathische ontwerpstrategie. Nieuwe interventies gebeuren in de geest van het bestaande. De interventie waar het ontwerp rond opgebouwd is, is een cirkelvormige vide die centraal in het plan gecreëerd wordt. Deze vormt de ontmoetingsplaats bij uitstek en biedt plaats aan de toegang tot kantoren, hotel en wellness.

We werkten samen met Caruso St John Architects en DDS+. Waardevolle interieurelementen en materialen worden waar mogelijk op andere plaatsen ingezet. De glazen gevel van de buitenzijde wordt vervangen door beglazing met een bijna identiek uiterlijk, maar met een thermische prestatie naar hedendaagse normen. De originele buitengevel van cortenstaal blijft behouden.

Beeld Stijn Bollaert
Beeld Stijn Bollaert

Duurzaamheid wordt integraal nagestreefd, het gebouw voorziet in een BREEAM excellent-score voor de kantoren. De indeling is flexibel, zodat het gebouw geschikt blijft voor andere toekomstige functies. Het gebouw ligt ingebed in de natuurlijke helling van het terrein. Op die manier worden de parkeerlagen aan het oog onttrokken. De glazen sokkel van het gelijkvloers aan de straatzijde spiegelt zich in een waterpartij die tot tegen het gebouw loopt. Het paviljoen van het fitnessgedeelte op plus twee sluit aan op het graslandschap aan de parkzijde van het gebouw. De aanleg van de omgeving maakt deel uit van de opdracht, er wordt ingezet op een actieve relatie met de wijk. Het gebouw en het omringende landschap zijn officieel opgenomen in de erfgoedbewaarlijst.

 • Royale-Belge-new-situation-elevation-lakeside

  Download
 • Royale-Belge-new-situation-1-floor-plan

  Download
 • Royale-Belge-new-situation-2-floor-plan

  Download
 • Royale-Belge-new-situation-section

  Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.