ARC24: Moos Euterpe, Maasland - Concrete Amsterdam

In samenwerking met Moos heeft Concrete verantwoordde en modulaire woningen ontwikkeld. Het eerste innovatieve woonconcept van Moos werd in opdracht van Wonen Midden-Delfland gerealiseerd in Maasland waar dertig sociale huurwoningen in november 2023 werden opgeleverd. De visie van Moos is niet alleen gericht op het creëren van hoogwaardige en betaalbare woningen, binnen budget van opdrachtgever en aarde, maar geeft ook een centrale rol aan het creëren van een gemeenschap.

Toelichting Concrete | Beeld Concrete

De missie van Moos is om de Nederlandse huisvestingscrisis op een sociale en duurzame manier op te lossen door het creëren en bouwen van kwalitatief hoogwaardige woningen voor iedereen. De woningen van Moos zijn circulair en modulair en, indien nodig, volledig demontabel en herbruikbaar. De ambitie voor een groenere toekomst staat centraal. Het modulaire bouwsysteem is ontworpen om op verschillende locaties te kunnen worden toepast en biedt een grote diversiteit aan woningtypes en afmetingen.

Alleen door samen te werken kan de missie behaald kan worden. Moos opereert daarom in een partnerecosysteem waarbij ontwerpers, ingenieurs en bouwteams de Moosvisie delen. In deze unieke vorm van samenwerking dragen diverse innovatieve bedrijven bij met hun expertise en dragen ze collectief de verantwoordelijkheid voor de volledige levenscyclus van het product. Door elk project te blijven samenwerken wordt de kracht van iedere partner ten volste benut en de kwaliteit van Moos gewaarborgd.

Beeld Concrete Amsterdam
Beeld Concrete Amsterdam

Moos onderscheidt zich door haar hybride en circulaire aanpak. De woningen worden prefab gebouwd en op de bouwplaats gekoppeld. De modules zelf, maar ook de verschillende onderdelen zijn volledig demontabel en herbruikbaar. Moos projecten zijn zoveel als mogelijk opgebouwd uit gerecyclede en geüpcyclede materialen, met biobased alternatieven waar nodig. De gevel kan in hout of geüpcyclede baksteen of plastic worden uitgevoerd om zodoende op elke architectonische context te kunnen aansluiten.

MPG = 0.4, Building Circularity BCI / Losmaakbaarheid Index LI = 73/80, Eq-uitstoot materiaal gebruik = 170 kg Co2/m2. Moos woningen zijn van hoogwaardige kwaliteit en daardoor geschikt voor zowel tijdelijke als permanente projecten zonder verlies van kwaliteit en heeft de mogelijkheid om op andere locaties opnieuw te worden gebruikt. Moos biedt een terugnamegarantie voor tijdelijke woningen. Dit borgt de circulariteit en zorgt ervoor dat Moos woningen geen afval worden in de toekomst.

Beeld Concrete Amsterdam
Beeld Concrete Amsterdam

Moos Euterpe bestaat uit twee gebouwen met elk twee verdiepingen, waarvan de leefgalerijen naar elkaar toe zijn gericht. Dit bevordert het gevoel van verbondenheid en gemeenschap, Door de terugspringende gevels en uitspringende balkons vormen de extra brede veranda’s een gebruiks- en ontmoetingsplek voor alle bewoners. Te midden van de gebouwen bevindt zich de groene binnenhof (Moosplein). Deze fungeert als een sociale ontmoetingsplaats.

De modules variëren van studio’s tot vierkamerwoningen. Omdat de woonbehoeften van bewoners verschillen en evolueren bestaat elke woning uit een basismodule die ruimte biedt aan slapen, koken en wassen en een persoonlijke module, een vrij indeelbare ruimte die naar de specifieke wensen van de bewoner kan worden gebruikt. Concrete is partner in Moos sinds de start in 2020 en werkt momenteel aan diverse projecten waarbij circa vijfhonderd woningen in de nabije toekomst worden gerealiseerd.

Moos-concept

Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.