ARC24: Gemeentehuis Renswoude, Renswoude - Zecc Architecten BV

Grenzend aan een groot landgoed staat het gemeentehuis van Renswoude. In 2020 won Zecc de architectenselectie voor de restauratie en uitbreiding hiervan. Naast het kenmerkende rijksmonumentale front is een nieuw tweelaags volume gerealiseerd, waarin de raadszaal, publieksbalies & werkplekken zijn ondergebracht. De uitbreiding is in CLT geconstrueerd en voorzien van een circulaire keramische gevel van demontabele steenstrips met een glazuur uit afvalstromen van de glas industrie.

Toelichting Zecc Architecten BV | Beeld Stijn Poelstra

De culturele waarde van het monumentale bebouwing is versterkt door wildgroei aan aanbouwen te verwijderen, het originele pand te restaureren en aan te vullen met een visueel losstaand nieuwbouw volume. Duurzaam en verankerd in het groen, beiden voor het publiek toegankelijk. De nieuwe hoofdentree is hier als transparante overgang tussenin geplaatst. De originele toegang aan de zijkant van het monument kan hierdoor nog steeds gebruikt worden voor ceremoniële gelegenheden zoals trouwerijen.

Zecc coördineerde inhoudelijk het ontwerpteam, resulterende in nauwe samenwerking en goed doorlopen traject. De afstemming met RCE en uitvoerende partij was vanwege het monumentale karakter erg belangrijk. In het nieuwbouwvolume is de constructie grotendeels in het zicht gelaten en de installaties zoveel mogelijk uit het zicht, waardoor samenwerking met deze disciplines intensief was. Via werkgroepen en klankbordgroepen is de eindgebruiker in alle stadia betrokken bij het ontwerp.

Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra

Naast het CLT-houten casco zijn circulaire demontabele keramische steen strips toegepast met een glazuur van afvalmaterialen. De bevestiging en uitwerking hiervan is voor dit project samen met de leverancier ontworpen, ook om de ronde hoeken mooi in te passen. Verder is de uitstraling van het hout overal zoveel mogelijk in het zicht gehouden en de installaties en akoestische voorzieningen vooral uit het zicht door slim gebruik te maken van de wanden en koofconstructie in de gangzone.

Het monument is verduurzaamd door isolatie, voorzetramen en vernieuwing van de installaties. De nieuwbouw is hoofdzakelijk gebouwd met CLT aangevuld met HSB, als moderne referentie naar de houten kapconstructie van het monument. De gevel is bekleed met circulaire, demontabele keramische steen vv waste-glaze glazuur. Deze duurzame ambities zijn al in de tenderfase geformuleerd en in het verdere traject behouden. Verder liggen er zonnepanelen op het dak om het gebouw van energie te voorzien.

Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra

Door het verplaatsen van parkeren naar de achterzijde kon het gemeentehuis, via het landschappelijke voorplein en de met sedum bedekte luifel, verbonden worden met het bos ertegenover. Zo ontstaat een geweldige beleving vanaf de werkplekken op het groen en het verstrijken van de seizoenen. Door de gevel van de nieuwbouw in groen geglazuurde keramiek uit te voeren is deze relatie versterkt en het volume verzacht. Het hout van de bomen wordt buiten en binnen voortgezet door een houten constructie.

In materialisering is een relatie gelegd tussen monument en nieuwbouw. Op de begane grond van het monument is de oorspronkelijke groene kleurstelling van plafonds en balken terug gebracht en aangevuld met lichte tinten en warme accenten. Op de verdieping is een deels originele houten sporenlaag en kapstructuur weer als blank hout in het zicht gebracht, ook weer aangevuld met lichte tinten en warme kleuraccenten. Deze kleur- en materiaalprincipes zijn ook terug te vinden in de nieuwbouw.

 • Zecc-ARC24-Gemeentehuis-Renswoude

  Download
 • Zecc-Gemeentehuis-Renswoude-City-Hall-groundfloor-NL

  Download
 • Zecc-Gemeentehuis-Renswoude-City-Hall-firstfloor-NL

  Download
 • Zecc-Gemeentehuis-Renswoude-City-Hall-secondfloor-NL

  Download
 • Zecc-Gemeentehuis-Renswoude-City-Hall-section-NL

  Download
 • Zecc-Gemeentehuis-Renswoude-City-Hall-situation-NL

  Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.