ARC24: De Titaan, Den Haag - Braaksma & Roos Architectenbureau

Op de dynamische Binckhorst van Den Haag ontwierp Braaksma & Roos Architectenbureau de transformatie en uitbreiding voor de Titaan: een levendige broedplaats voor creatieve startups en scale-ups in de maak-industrie. Een opgave waarbij is gestreefd naar een zo circulair mogelijk en biobased resultaat. Het behouden en versterken van de ongepolijste uitstraling is de basis van het ontwerp: de draagstructuur is hergebruikt en met een nieuwe verdieping biedt de Titaan ruim 13.000 m2 bedrijfsruimte.

Toelichting Braaksma & Roos Architectenbureau | Beeld Arjen Veldt

De karakteristieken van deze voormalige tabaksopslag – veel vloeroppervlak, grote open ruimtes en relatief weinig geveloppervlak – zijn benut als kans: de overmaat is ingezet als vliegwiel voor ontmoetingen. Nieuwe daklichten en vides vormen het hart van het gebouw dat daglicht tot in de kelder brengt. Binnen dit ruimtelijk spel van publieke plekken en werkruimten is alles gericht op het creëren van een bruisende gemeenschap van gebruikers met maximale interactie.

Bij een transformatie is nauw samenwerken tussen opdrachtgever, architect en adviseurs essentieel. Een bestaand gebouw stelt namelijk duidelijke kaders voor de (on)mogelijkheden. Naast de meegegeven ambitie m.b.t. energieprestatie is op eigen initiatief ook een circulariteitsambitie toegevoegd. Hergebruik vraagt daarbij om een flexibele houding van alle partijen, bereidheid tot meer overleg dan gebruikelijk en een daarop afgestemde planning. Het resultaat is zeer tevreden gebruikers!

Beeld Arjen Veldt
Beeld Arjen Veldt

De circulaire sloop resulteerde in een mooie ‘oogst’ t.b.v. het nieuwe ontwerp: bestaande stalen binnenpuien en dakspanten zijn hergebruikt, waarbij één spant terugkeerde als barmeubel. Draadglas is versneden en gebruikt in de rookschermen langs de vides, houten vloerbalken zijn tot latten verzaagd voor de akoestische wandbekleding. Het overgebleven materiaal wordt nu hergebruikt in een ander project. Nieuwe multiplex platen zijn zichtbaar geschroefd en kunnen dus eenvoudig worden hergebruikt.

Naast de bestaande draagstructuur zijn diverse materialen uit het gebouw geoogst en hergebruikt. Nieuwe materialen zoveel mogelijk biobased of cradle-to-cradle. Om aan BENG te voldoen zijn bestaande gevels aan de binnenzijde geïsoleerd, de kozijnen vernieuwd en zijn bijna 1200 PV-panelen geplaatst. Daarnaast heeft de Titaan een zeer goede MPG-score van 0.14, en is het in een pilot getoetst volgens Het Nieuwe Normaal. Daarin scoorde het met name goed op CO2-footprint en losmaakbaarheid.

Beeld Arjen Veldt
Beeld Arjen Veldt

Rondom het gebouw is een doorgaande looproute langs de kade toegevoegd met uitnodigende zitplekken, eindigend bij het nieuwe, vergroende voorplein. De riante tribunetrap wordt daarbij gebruikt voor ontmoetingen en bijeenkomsten in de open lucht. De dubbelhoge glazen pui verbindt de binnenruimten met het water van de Binckhaven. De zonnepanelen langs de dakrand zijn voorzien van een print van een tabaksblad en zijn een verwijzing naar het oorspronkelijke gebruik.

Er is in het hele gebouw gekozen voor een ingetogen, industriële en warme sfeer, met hout in de hoofdrol. Geoogst balkhout is verzaagd en gebruikt als de akoestische wandbekleding en de oorspronkelijke stalen binnenpuien - karakteristiek voor de bouwperiode - zijn eveneens opnieuw ingezet. Voor de publieke ruimten zijn hergebruikte lampen toegepast uit andere industriële gebouwen die passen bij de sfeer van de Titaan. Blikvanger is de grote, akoestische moswand van vier verdiepingen hoog.

 • Titaan-Begane-Grondint

  Download
 • P:1771 - Harting-Bank gebouw400 - Technisch ontwerp4 RevitR

  Download
 • P:1771 - Harting-Bank gebouw400 - Technisch ontwerp4 RevitR

  Download
 • Toelichting_detitaan_BRk-1

  Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.