ARC24: De Dame, Amsterdam - Dok architecten

In het hart van het Museumkwartier in Amsterdam ligt de bekende winkelstraat de P.C. Hooftstraat. Op deze plek is Dok architecten gevraagd om een nieuwe gevel te ontwerpen voor één van deze winkelpanden met op de bovenste twee lagen woningen.

Toelichting Dok architecten | Beeld Arjen Schmitz

Het ontwerp van de gevel op de P.C. Hooftstraat 123 is geïnspireerd op het sculpturale metselwerk van de Amsterdamse kunstenaar Hildo Krop. Schuine vlakken worden gebruikt om een spel van schaduwen te creëren, waardoor de gevel zowel krachtig als elegant is. Het sterke lijf draagt haar krachten af op de lange benen van de plint die vervolgens landen op zeer smalle hoge hakken op de grond.

Voor de totstandkoming van deze unieke gevel is samenwerking met vakmensen essentieel. De uitvoerende partijen zijn al in een vroeg stadium bij het ontwerp betrokken om optimaal gebruik te kunnen maken van hun kennis. Dit zie je terug in de handvorm baksteen die vlijmscherpe hoeken heeft gekregen en de strakke detaillering van de glasvlakken.

Beeld Arjen Schmitz
Beeld Arjen Schmitz

Voor dit project is gezocht naar een moderne manier om het oude ambacht uit te kunnen voeren, Voor de stenen is gekozen voor een traditionele handvormsteen, gebakken in een oude ringoven. Dit geeft het karakter aan het ontwerp. Deze stenen zijn in koppenverband gemetseld tot blokken van maximaal 3x4 meter. Vervolgens heeft een 3D freesmachine de blokken “gebeeldhouwd” tot de uiteindelijke sculpturale vorm. Deze blokken zijn op locatie op elkaar gestapeld en daarna met de hand afgewerkt.

Nederland excelleert in baksteenarchitectuur. Met dit project gaan we nog een stapje verder met een techniek die nog niet eerder voor baksteen is toegepast. Dit biedt kansen voor de toekomst om oude detaillering op een efficiënte manier te kunnen gebruiken. Al 100 jaar bakt de steenoven de Hollandse klei tot deze rode steen, een lokaler materiaal bestaat niet.

Beeld Arjen Schmitz
Beeld Arjen Schmitz

Deze dame op hoge hakken is een opvallende verschijning passend in een winkelstraat met internationale allure. De historische context van dit pand in de P.C. Hooftstraat is nauwkeurig onderzocht. Als onderdeel van een architectonisch drieluik was zij altijd al een opvallende verschijning. De buurpanden aan beide zijden zijn symmetrisch en horizontaal georiënteerd, waarin dit middelste pand een verticaal accent vormde.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.