ARC24: EUR, Rotterdam - VenhoevenCS architecture+urbanism

Sports Building activeert een gezond en sociaal studentenleven op de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam. VenhoevenCS architecture+urbanism ontwierp dit sportcomplex voor maar liefst vijftig sporten door de sportzalen slim te stapelen op een compact plot. Het complex is energie-neutraal en het publiek interieur is uitgevoerd in circulair geoogste, hergebruikte materialen. De centrale as door het gebouw fungeert als route én bestemming en verbindt mensen en plekken.

Toelichting VenhoevenCS architecture+urbanism | Beeld Ossip van Duivenbode

Aan de oostelijke entree van de stadscampus van de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn op een compact kavel vijf zalen in ‘sport boxen’ constructief slim gestapeld en vervolgens iets opgetild. Hierdoor ontstaat een transparante en uitnodigende pint met de horeca en fitness. De ‘sport boxen’ vormen twee volumes, verbonden door de publieke kern van het complex. Deze gemeenschappelijke ruimte verbindt functies, sport en atleten, en vormt de connectie tussen beide zijden van de campus.

Bij het ontwerp van Sports Building EUR hebben de architecten het openbare interieur uitgevoerd in bouwmaterialen die zijn geoogst bij circulair sloop. Zo fungeren metalen panelen van een voormalig detentiecentrum in Zeist opnieuw als plafond en kreeg 1.100 m2 houten vloerdelen van het TU Eindhoven-paviljoen een nieuw leven als sfeerbepalende gevel van de binnenstraat. Kwalitatief hoogstaand hergebruik inspireert maatschappelijke betrokkenheid van de gebruikers van het gebouw.

Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode

Sports Building heeft façades van glas en aluminium, horizontaal geleed en met verticale vinnen in meerdere ritmes. De hoek van de licht gebogen oostgevel en beide einduiteinden van de centrale doorgang kregen glazen puien over de volle hoogte. Deze transparantie markeert de levendige plekken: de publieke functies, op straatniveau en daarboven, plus de sportactiviteiten waarvoor geen gesloten zaal nodig is.

In lijn met de ambities van VenhoevenCS en de Erasmus Universiteit Rotterdam is Sports Building van meet af aan als energieneutraal complex ontworpen. Daartoe zijn voorzieningen geïntegreerd om water en zonne-energie op te vangen, vast te houden, uit te wisselen en te hergebruiken, en het gebruik ervan te minimaliseren. Het interieur is bovendien uitgevoerd in circulaire bouwmaterialen.

Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode

Het gebouw kenmerkt zich op twee verschillende wijzen. Enerzijds ingetogen in de karakteristieke omgeving van de universiteitscampus, anderzijds is het een ‘landmark’ die die oostelijke toegang tot de campus markeert en het bouwblok – omlijst door de Kralingse Zoom, Abram van Rijckevorselweg, Burgemeester Oudlaan en Erasmus Plaza - accentueert.

Zien bewegen, doet bewegen. Daarom is de het gebouw transparant waar mogelijk en is de binnenstraat van het gebouw ontworpen als fysieke en sociale verbinder; licht, hoog, met trappen en loopbruggen, veel groen en natuurlijk horeca. Vanaf hier moedigt zicht op sportende studenten echt aan tot meedoen. Het nieuwe trainings- en wedstrijdcentrum biedt een bestemming voor meer dan 25 verenigingen, 11.000 studenten, medewerkers en topsporters.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.