ARC24: Juf Nienke, Amsterdam - RAU en SeARCH

Juf Nienke, het entreegebouw van Centrumeiland, telt 61 volledig modulaire houten huurwoningen. Op IJburg wonen vooral gezinnen en minder andere inwonersgroepen, een logische keuze dus om woningen in het middenhuursegment te bouwen. De helft van Juf Nienke is middenhuur en bedoeld voor leerkrachten en mensen met een sleutelberoep in Amsterdam. De overige 31 woningen zijn vrije sector-huurwoningen. Het programma biedt: commerciële ruimten, een gezamenlijke tuin, een fietsenberging/parkeergarage.

Toelichting RAU en SeARCH | Beeld Stijn Poelstra

Juf Nienke heeft een vijftien meter hoge houten hoofddraagconstructie bovenop een betonnen tafelconstructie. De Strandeilandlaanentree is iconisch vormgegeven door verspringende volumes en de speelse ruimte daartussen. De open ontmoetingsstraat met luie trappen begeleiden de bewoners naar een verhoogd ontmoetingsdek aan een rustige binnentuin. Dit podium biedt ruimte voor ontmoeting en activiteiten. In de transparante plint zit een fitnessstudio en kinderdagverblijf en dat versterkt het buurtgevoel.

RAU- en SeARCH architecten hebben beide veel ervaring met houtbouw en duurzaam ontwerpen. Door een intensieve samenwerking is een passende oplossing gevonden voor het koppelen van houten modules én het stapelen tot vijf etages. Met de gezamenlijke ambities van ontwikkelaar Dokvast, bouwers Hazenberg/Barli en DGMR, werd Juf Nienke een circulair, natuurinclusief houten woongebouw dat volledig voldoet aan de visie van de gemeente om van Centrumeiland een circulair, energieneutraal eiland te maken.

Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra

Een speelse compositie van zwartgebrande gevelbekleding, warme materialisatie van houten panelen (binnenhof) en houten kozijnen, vormt de afwerking. In de detaillering zijn de zonwering en nestkasten op logische wijze geïntegreerd. Vormgeving en kleur van de gevels benadrukken de kracht van de eenheid. De slim geschakelde houten prefab-modules (HSB en CLT), standaardbreedte van vier meter, hebben variërende dieptes en zijn demonteerbaar waardoor het gebouw kan worden aangepast voor toekomstig gebruik.

De gebruikte materialen in dit circulaire, natuurinclusieve, energiepositieve gebouw hebben een lage milieubelasting en zijn hernieuwbaar. Het woongebouw is een materialenbank met gebouwenpaspoort. Door de houten constructie, slaat het gebouw meer dan 580.000 kg CO2 op en draagt zo actief bij aan een beter klimaat. Daarnaast is Juf Nienke rainproof door het retentiedak en het heeft een grijswatersysteem. Het gebouw is verbonden met de stadsverwarming en de pv-panelen op het dak produceren samen 140 kWp.

Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra

Als entreegebouw verleent het zwarte gridraster langs de Muiderlaan het volume een zekere stoerheid en vormt een tegenhanger van de op IJburg gebouwde ‘witte kaap’. De gegeven bouwenvelop is aan de straatzijde tot de volledige contouren benut. De beplanting voor binnentuin en gemeenschappelijk dek zijn zorgvuldig gekozen om de biodiversiteit te verrijken. Daarnaast zorgen tuin, beplanting en groendak voor maximale waterretentie. Het vleermuishotel biedt paargelegenheid en een winterverblijf.

Prijzen voor Juf Nienke:

 • 2023 Architizer A+Awards Jury Winner – Unbuilt Sustainable Residential Project
 • Nationale Houtbouwprijs 2023 – seriematige houtbouw
 • INMOMAT Prize – Technology & Innovation
 • Juf-Nienke_Situation-SeARCH-RAU

  Download
 • Juf-Nienke_B1-Section-Blok-B-Garden-SeARCH-RAU

  Download
 • Juf-Nienke_Elevations-SeARCH-RAU

  Download
 • Juf-Nienke_1st-floor_SeARCH-RAU

  Download
 • documentatie_juf_nienke_RAU-SeARCH

  Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.