ARC24: hoofdgebouw Radboudumc, Nijmegen - EGM architecten

De opgave was om een BREEAM Excellent-ziekenhuis te realiseren, met gedeelde ruimten voor personeel, studenten en onderzoekers. Een ziekenhuis dat vernieuwend én toekomstbestendig is. Radboudumc wil de zorg van morgen bieden en daarvoor is aanpasbaarheid cruciaal. Het hoge ambitieniveau van de opdrachtgever is altijd onderbouwd met kennis, kunde én tijd om dit waar te maken. Het proces was uniek en is door alle partijen enorm gewaardeerd. Het betaalt zich nu dagelijks uit aan alle gebruikers.

Toelichting Ramsey Jansen | Beeld Scagliola Brakkee

Om de hoge ambitie te behalen is gestart met een écht integrale werkwijze met alle partners. Door slimme architectonische ingrepen, strategisch geplaatste stijgpunten, een flexibele indeling én gedurfde werkprocesinnovaties, is een gezond en efficiënt ziekenhuis ontworpen. Zo lukte het ook om 100.000m² bouwoppervlak te besparen ten gunste van de groene parkomgeving. Door het omegavormige gebouw ontstaan drie grote atria die daglicht en biophilic design maximaal inzetten om de ambitie waar te maken.

EGM en Radboudumc maken samen de missie 'to be a leader in shaping sustainable, innovative and affordable healthcare’ waar. Het hoofdgebouw is ontworpen in co-creatie met alle gebruikerstypen tijdens vele workshops. Integraal is met interieurontwerper, landschapsarchitect, bouwconsortium, installatie- en duurzaamheidsadviseurs van start af aan nauw en succesvol samengewerkt. Samen met Radboud bouwbureau en de designafdeling is er een gezamtkunstwerk neergezet dat écht van en voor de medewerkers is.

Beeld Scagliola Brakkee
Beeld Scagliola Brakkee

Het gebouw is opgebouwd uit een betonnen prefab-skelet met lichte N-liggers voor grote vloeroverspanningen. De niet-dragende gevel bestaat uit een SIPS-binnenspouwblad met hoge isolatiewaarde en veel aandacht voor geluidwerendheid, uniek voor ziekenhuizen. De afwerking is gedaan met Alucobond-gevelbeplating, triple glas en houten details. De inbouw is flexibel opgezet met een licht metal stud-systeem, afgewerkt met hoofdzakelijk natuurlijke materialen, met name bij de atria met veel esthetisch hout en glas.

Het ontwerp voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen en bezit – als eerste universitair medisch centrum in Nederland – het BREEAM Excellent-certificaat, met ook nog eens de hoogste score van alle ziekenhuizen. Dankzij warmte- en koudeopslag, materiaalbesparende constructie met dunne vloerplaten, vele prefab-bouwelementen, triple glas, waterbesparende maatregelen en ruim 900 m² aan PV-panelen kan het andere delen van de campus verwarmen of koelen, zonder gebruik van fossiele energiebronnen.

Beeld Scagliola Brakkee
Beeld Scagliola Brakkee

De campus omarmt de Bossche School-architectuur met een herkenbare familie van gebouwen en met het hoofdgebouw als trots boegbeeld. Er is veel fysieke en visuele interactie tussen binnen en buiten, daglicht en vrij zicht op de groene parkachtige campus. Dat is goed voor bioritme en natuurlijk herstel. In en om het gebouw (ook op de twee toegankelijke daktuinen) is volwassen levend groen aanwezig. Dankzij het hoofdgebouw kunnen gebouwen geoogst worden en ontstaat er ruimte voor monumentale bomen en tuinen.

Opzet en indeling faciliteren de gewenste nieuwe werkwijze en een optimale ruimtebenutting. Ook is er hierdoor een betere mix van zakelijke en spontane ontmoetingen tussen professional, patiënt en student. Dankzij de combinatie van comfort en technologie, cruciaal voor ideeënuitwisseling in een academische omgeving, is de gezondheidszorg van morgen vormgegeven waarin alle medewerkers dagelijks met trots werken. "Dit is het duurzaamste ziekenhuisgebouw van West-Europa", kwalificeerde B. Lahuis, voorzitter van het Radboudumc.

 • EGM-architecten-Radboudumc-Hoofdgebouw-plattegrond-laag-0-1

  Download
 • EGM-architecten-Radboudumc-Hoofdgebouw-plattegrond-laag-1-1

  Download
 • EGM-architecten-Radboudumc-Hoofdgebouw-plattegrond-laag-3-1

  Download
 • EGM-architecten-Radboudumc-Hoofdgebouw-schematisch-1

  Download
 • EGM-architecten-Radboudumc-Hoofdgebouw-situatie-1

  Download
 • EGM-architecten-Radboudumc-Hoofdgebouw-documentatie-1

  Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.