ARC24: Waaggebouw Woensel-West, Eindhoven - NEXT architects

In het stedenbouwkundig ontwerp voor Woensel-West werd gesproken over een iconisch wijkgebouw dat vrij staat en alzijdig is. Het was het sluitstuk van de ontwikkeling van de wijk. Als historische referentie dacht men aan een waaggebouw. Om het Celsiusplein een prominent woongebouw te maken voelde als een eer en een verantwoordelijkheid. Wij denken dat we die verantwoordelijkheid goed vorm hebben gegeven door een gebouw te maken dat niet meer weg te denken is uit Woensel-West.

Toelichting Anna Rijksbaron | Beeld Loes van Duijvendijk/Igor Vermeer (foto spelende kinderen)

NEXT stond in 2005 al aan de wieg van een stedenbouwkundige ontwikkelingsvisie op de wijk genaamd ‘omdat smaken verschillen!' Deze legde een structuur neer die verschillen en diversiteit alle ruimte gaf. Voor de Waag wilden wij elke twee lagen een nieuwe ervaring meegeven aan de bewoners. Op de begane grond vind men de buurtwerkkamer en grondgebonden maisonnettes, daarboven de plintappartementen die over het plein uitkijken. Het dakterras biedt ruimte voor wonen aan een collectieve buitenruimte.

Beeld Loes van Duijvendijk
Beeld Loes van Duijvendijk

De samenwerking met de buurt stond centraal. Door middel van workshops werd er gezamenlijk gewerkt aan de visie en er werd een Buurtonderneming opgericht. Net zo belangrijk was de samenwerking tussen Trudo en de gemeente. Dit resulteerde in een langdurige samenwerking met Geurst en Schulze, Tarra Architectuur & Stedenbouw en Buro Lubbers, waarbij Tarra voor het architectonische ontwerp heeft getekend en Buro Lubbers de inrichting openbare ruimte voor rekening nam.

De Waag is een sculpturaal gebouw met uitgesproken vloeiende vormen. Er is lang gezocht naar een materiaal dat uit zichzelf plastisch is, aanpasbaar en ook kleurrijk. De gevel is uiteindelijk gemaakt van Ecoshapes, speciaal ontwikkeld om een duurzaam alternatief te bieden voor traditionele steenachtige gevels of beton. Het geeft het Waaggebouw een reliëf van lijnen, een toevoeging die het gebouw nog uitgesprokener en rijker maakt.

Om het Waaggebouw natuurinclusief te laten zijn is een grote groene daktuin in het gebouw opgenomen. Bewoners van de derde verdieping hebben openslaande deuren naar deze groene oase, middenin Woensel-West. Ook bewoners van andere appartementen kunnen gebruikmaken van dit gemeenschappelijke dakterras. Het gebouw maakt gebruik van stadswarmte en heeft een isolerende schil van 7,5m2K/W. Op het bovenste dakvlak is plaats gemaakt voor 57 zonnepanelen van 300 Wp.

Beeld Loes van Duijvendijk
Beeld Loes van Duijvendijk

Het Waaggebouw is de afronding van de nieuwbouwontwikkeling Plan Celsius met het unieke, betaalbare modulaire woningconcept Da Vinci. Het gebouw is tegelijkertijd het middelpunt van het nieuwe Celsiusplein en vormt het hoogtepunt van het vernieuwde imago van de eens zo beruchte Edisonstraat. Ook de invulling van de plint door BuurtWerkKamer 360 is een belangrijke stap voor de wijk, waarmee een laagdrempelige buurtvoorziening voor en door bewoners wordt gerealiseerd.

Ingrepen in de ruimtelijke structuur van Woensel-West moesten iets te bieden hebben aan de bestaande bewoner. Investeren in de toekomst van de bewoners was het hoofddoel. Dit in tegenstelling tot wijkvernieuwingsprojecten in andere wijken in Nederland, waar vernieuwing heeft geleid tot verplaatsing van bewoners. Om te zorgen voor een goede mix van bewoners werden de woningen verdeeld onder herhuisvesters, nieuwe instroom, ingeplaatsten en bijzondere klanten (statushouders, daklozen).

 • Plattegrond-Waaggebouw-Woensel-West_begane-grond_NEXT-architects

  Download
 • Doorsnede-Waaggebouw-Woensel-West_NEXT-architects

  Download
 • Situatietekening-Waaggebouw-Woensel-West_NEXT-architects

  Download
 • Plattegrond-Waaggebouw-Woensel-West_derde-verdieping_NEXT-architects

  Download
 • ARC-24_NEXT-architects_Waaggebouw-Woensel-West-2

  Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.