ARC24: OC&C Groothandels Gebouw, Rotterdam - ATELIERFRONT

Op de hoogste verdieping van het Groot Handelsgebouw in Rotterdam, het wederopbouw icoon van Huig Maaskant, is door ATELIERFRONT het kantoor voor OC&C ontworpen. De wens was een fijne werkplek; representatief en toch ook ontspannen. Een plek waar geconcentreerd in teams gewerkt kan worden en waar ook ruimte is om ongedwongen samen te komen. Een karakteristieke plek waar de medewerkers zich thuis voelen.

Toelichting ATELIERFRONT | Beeld Peter Tijhuis en Ossip van Duivenbode

Het interieur is afgestemd op de vormgeving van het iconische monument in Rotterdam, zowel qua layout als sfeer. De route door het kantoor zorgt voor een fijne afwisseling tussen het zicht naar de omgeving buiten en een blik op de patio binnen. De stoere en natuurlijke materialen zorgen samen met de weelderige planten voor een ontspannen sfeer. Een houten volume in het midden zorgt voor een verdeling van de ruimte in de verder vrij open plattegrond, waardoor je toch in rust en privacy kan werken.

Het Groot Handelsgebouw is een gebouw als een stad: gangen als straten, balkons als weggetjes en de hoven als pleinen; een gebouw waarin je kan ronddwalen. Het heeft een karakteristiek grid van betonnen kolommen en balken. Uitgesproken details geven extra karakter. In het interieur zijn de kolommen en balken in het zicht gelaten waardoor de structuur van het gebouw goed leesbaar is. Ook in het kantoor kan je verschillende paden kiezen. De details van het maatwerk refereren naar de gebouwdetails.

Beeld Peter Thijhuis
Beeld Peter Thijhuis

De gekozen materialen zoals terrazzo en glanzend staal gecombineerd met natuurlijk eiken en tapijt zorgen samen met de beplanting voor een gebalanceerd geheel. De wanden zijn metallic en reflecteren kleuren en vormen van het interieur en de omgeving. Ook de kunst, van Ossip van Duivenbode, spiegelt net zoals de wanden de stad Rotterdam. De afgeronde hoeken en gordijnen brengen een bepaalde zachtheid en ontspannenheid in het verder rationele en rustige kantoor.

Door een goed op het gebouw afgestemde layout te kiezen en optimaal gebruik te maken van daglicht hebben we geprobeerd geen overbodig materiaal gebruiken. Qua materialisatie hebben we gelet op demontabelheid: geen gips, maar systeemwanden en makkelijk te verwijderen vloer afwerking. Het standaard installatie pakket van de gebouw eigenaar hebben we weten te upgraden met veel duurzamere verlichting.

Beeld Peter Thijhuis
Beeld Peter Thijhuis

Als gecertificeerd B-corp bedrijf staat welzijn hoog in het vaandel van OC&C. Door uiteraard te zorgen voor goede installaties, verlichting, zonwering, ergomie en akoestiek is het kantoor een aangename plek om te verblijven. De houten afwerking en planten dragen bij aan een ontspannen sfeer. Elke werkplek grenst aan een balkon. Ook zijn er diverse plekken om informeel samen te komen, van een rustig koffietje tot een potje tafelvoetbal, of om je juist even terug te trekken.

Ondanks de geringe hoogte van de verdieping ervaar je in het kantoor toch veel ruimtelijkheid. De route meandert door het interieur en zorgt voor wisselende uitzichten en ervaringen; soms naar binnen, soms naar buiten gericht. De route eindigt in de grote keuken waar men kan samenkomen. Hier ervaar je de beide karakteristieke uitzichten van het gebouw; aan de ene kant het weidse uitzicht op de stad en aan de andere zijde het intiemere uitzicht op de binnenplaats van het gebouw zelf.

ATELIERFRONT-OCC-plan-scaled

Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.