ARC24: IKC 't Simmelink, Eibergen - studio Nuy van Noort

De wens van de opdrachtgever was een toekomstbestendig IKC met basisschool, KDV en gymzaal dat contact, betrokkenheid en verbinding stimuleert als solide basis voor hun onderwijsvisie. Een IKC dat zich op een vanzelfsprekende manier voegt in de groene omgeving en aansluit op de kleinschalige bebouwing van de wijk.

Toelichting studio Nuy van Noort | Beeld Katja Effting

Door intensieve afstemming met opdrachtgever en gebruikers d.m.v. overleg en workshops is de gezamenlijke ambitie om een stimulerende onderwijsomgeving op maat te maken uitgewerkt in de ruimtelijke vormgeving van gebouw en interieur, materialisering, inrichting en kleurgebruik. We hebben samengewerkt aan een onderwijsomgeving waarin kinderen zich veilig, vrij en comfortabel voelen: ondersteunend aan de onderwijsvisie, inspirerend en activerend voor de jonge gebruikers.

Vanaf de start van het project is er nauw samengewerkt met de andere adviseurs waardoor alle constructieonderdelen, installaties, brandscheidingen en akoestische voorzieningen op een vanzelfsprekende manier zijn geïntegreerd in het gebouw en interieur. Tijdens de bouw is met veel plezier samengewerkt met de aannemer waardoor in goed overleg de zorgvuldige detaillering en maatvoering van de ruimtes en verschillende materialen vakkundig is gerealiseerd.

Beeld Katja Effting
Beeld Katja Effting

De begane grond heeft een robuuste plint van een lichte gemêleerde baksteen. Als overgang tussen de begane grond en de eerste verdieping vormt een afwijkend baksteen patroon een rondgaand lint dat tegelijkertijd de terugliggende entree accentueert. De eerste verdieping wordt gevormd door twee losse doosjes met een bekleding van een ruitpatroon van leien. Met de ritmiek en gemêleerde kleur van de leien brengen we extra gelaagdheid in de gevel.

Het IKC is een volledig energieneutraal all-electric gebouw met warmtepomp, lage temperatuurverwarming en PV-panelen, en voldoet voor lucht en energie aan Frisse Scholen klasse A. Het IKC is zo ontworpen dat ruwbouw, afbouw, installaties en inbouw los van elkaar zijn gedetailleerd en zo los gerecycled kunnen worden. Voor gevel, inbouw en vaste inrichting zijn natuurlijke en gerecyclede materialen toegepast. Het losse interieur bestaat volledig uit hergebruikte elementen (refurbished).

Beeld Katja Effting
Beeld Katja Effting

De ruimtelijke opzet van het IKC zorgt ervoor dat de jonge gebruikers ‘elkaar zien’ en nieuwsgierig worden gemaakt. Door vides in het gebouw is er altijd contact tussen de verdiepingen en de groene omgeving. Een ruimtelijk meubel scheidt, verbindt en activeert op een vanzelfsprekende manier verschillende plekken in de centrale gemeenschappelijke ruimte en bij de lokalen. Zo bieden we veel flexibiliteit in gebruik en wordt iedereen betrokken op elkaar, een duidelijke wens van de opdrachtgever.

Gebouw, interieur en inrichting zijn vanaf de het begin integraal ontworpen zodat de beschikbare ruimte en het beperkte budget maximaal zijn benut. Met maatwerk in de gevel, in vaste meubels van de gemeenschappelijke ruimte, de garderobes en vaste kasten in de lokalen, bijzonder kleurgebruik met bijpassende stoffering en verlichting hebben we er voor gezorgd dat dit IKC echt specifiek voor de leerlingen en leerkrachten van het Simmelink is geworden.

  • studio-Nuy-van-Noort_IKC-Het-Simmelink_begane-grond

    Download
  • studio-Nuy-van-Noort_IKC-Het-Simmelink_1e-verdieping

    Download
  • studio-Nuy-van-Noort_IKC-Eibergen_document-Arc24

    Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.