ARC24: Teylers Museum, Haarlem - VEVS

Charles & More en VEVS heeft van Teylers Museum de uitdagende opdracht gekregen om het museumcafé volledig te vernieuwen, met verwijzing naar de historische charme die het Teylers Museum zo kenmerkt.

Toelichting VEVS | Beeld Mike Bink

Als het oudste museum van Nederland heeft het Teylers Museum een unieke sfeer, waarbij elke ruimte zijn eigen verhaal vertelt. Bij het ontwerp van het nieuwe café hebben we ons laten inspireren door deze unieke historische context. De grote banken en vitrines die als bakens dienen in de museumzalen vormden het uitgangspunt voor het nieuwe ontwerp. Met een herziene lay-out, verbeterde akoestiek en warme kleuren hebben we een atmosfeer gecreëerd die trouw blijft aan het erfgoed van het museum.

Het museumcafé, gelegen aan de tuin en in harmonie met de architectuur van Bierman Henket, is een integraal onderdeel geworden van de museumervaring. De alcove banken in het gerenoveerde café bieden niet alleen een gastvrije plek met uitzicht op de tuin, maar markeren ook elegant de overgang tussen verschillende ruimtes. Dankzij het terrazzo tapijt en de strategisch geplaatste banken hebben we een zonering gecreëerd die uitnodigt tot verschillende vormen van zitten, van informeel tot intiem.

Beeld Mike Bink
Beeld Mike Bink

Er werd gebruik gemaakt van terrazzo tegels en strategisch geplaatste banken om een zonering te creëren die uitnodigt tot verschillende vormen van zitten, van informeel tot intiem. Daarnaast draagt de lambrisering met driehoekig punt reliëf niet alleen bij aan de esthetiek, maar samen met de visuals en de 3 lagen gordijnen ook aan de akoestiek van de ruimte.

Het vernieuwde museumcafé is niet alleen een esthetische verbetering, maar ook een eerbetoon aan de rijke culturele geschiedenis van het Teylers Museum. Door gebruik te maken van duurzame materialen is een ruimte gecreëerd die uitnodigt tot ontspannen en genieten, met respect voor het verleden en een visie op de toekomst.

Beeld Mike Bink
Beeld Mike Bink

Een van de opvallende elementen van het nieuwe café zijn de prachtige afbeeldingen uit de collectie van Aert Schouman, die de tuin lijken in te vliegen en een brug slaan tussen binnen en buiten. Deze afbeeldingen vormen samen met de nieuwe invulling van de alcove banken, lambrisering en gordijnen een soort landschap dat het geheel ondersteunt en verrijkt.

De donkere wanden en het plafond en de lichtobjecten verbinden de ruimte op een subtiele maar effectieve manier waardoor er een gevoel van intimiteit en geborgenheid ontstaat.

240412_TEYLERS_ARC24_Interieur(1)

Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.