ARC24: Statenzaalcomplex, Zwolle - 19 het atelier

Het rijksmonumentale Statenzaalcomplex in Zwolle zowel functioneel als qua beleving geschikt maken voor een horecafunctie met behoud van de monumentale waarde.

Toelichting 19 het atelier | Beeld Kasper Veenstra

We maakten een visie voor de huisvesting van het grand café, hotel en hostel in het bestaande complex. Daarbij hebben we de oorspronkelijke situatie in kaart gebracht. De nieuwe functies zijn zorgvuldig ingepast in het bestaande casco. Oorspronkelijke karakteristieken zoals kleuren en materialisering van het gebouw zijn behouden en teruggebracht. Oud en nieuw gaan hierbij hand in hand.

Elk aspect van het interieur is zorgvuldig afgestemd op de architectonische kenmerken van het gebouw, waarbij elke ruimte een unieke benadering kreeg om de juiste balans tussen oud en nieuw te vinden. Dit maakt van het geheel tot een gesamtkunstwerk. Op basis van kleurhistorisch onderzoek zijn de oorspronkelijke kleuren blootgelegd. De kleuren en details in de plafonds dienden als inspiratie voor de keuze van wandbekleding en stoffering, wat resulteerde in een samenhangend en esthetisch geheel.

Beeld Kasper Veenstra
Beeld Kasper Veenstra

Schilderwerk is op traditionele wijze aangebracht met een tamponeertechniek. Nieuwe badkamers in de hotelkamers zijn strategisch vrij in de ruimte geplaatst, waarbij wanden en plafonds niet worden aangetast. Het gouden doosje fungeert als sieraad en verfraait de ruimte. Aanwezige lambriseringen zijn aangeheeld en bewaard gebleven, deuren zijn herplaatst en het hang- en sluitwerk is gerestaureerd en aangevuld. Decoratieve vloer-, wand- en plafondafwerkingen zijn hersteld en deels gereconstrueerd.

Verduurzamingsmaatregelen om de thermische schil van het monument te verbeteren zijn met grote zorgvuldigheid ingepast. Binnen en buiten zijn voorzetramen met monumentenglas geplaatst, kierdichting is verbeterd. Installatietechnisch zijn luchtbehandeling, zonnepanelen, warmtepompen en nieuwe cv-ketels geïnstalleerd om pieken op te vangen, terwijl bestaande details zijn behouden en installaties aan het zicht onttrokken. Zo wordt de impact op materiaal en uiterlijk tot een minimum beperkt.

Beeld Kasper Veenstra
Beeld Kasper Veenstra

De behoeften van de gebruikers stonden centraal in het ontwerp, waarbij comfort, functionaliteit en esthetiek werden gecombineerd om een gastvrije en aangename omgeving te creëren. Het verblijven in het Statenzaalcomplex is een beleving. Bezoekers worden verrast door de grote rijkheid aan bijzondere kleuren, materialen en ornamenten. De geschiedenis van het gebouw is in alle facetten te ervaren.

De herbestemming van het complex heeft het mogelijk gemaakt om het erfgoed toegankelijk te maken voor een breder publiek, waardoor het een nieuw cultureel icoon wordt voor de stad. Wethouder van o.a. Cultuurhistorie en erfgoed Monique Schuttenbeld zegt hierover: “Zo willen wij omgaan met de monumenten die Zwolle rijk is.”

  • Tekeningen-Statenzaalcomplex-Arc-Awards-2024

    Download
  • PDF-Statenzaalcomplex-Arc-Awards-2024

    Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.