ARC24: IKC Marnix, Kampen - 19 het atelier

De bestaande Marnixschool en IRIS opvang gaan samen onder één dak. Op de locatie van de voormalige Marnixschool in de vooroorlogse wijk Kampen-Zuid wordt het nieuwe kindcentrum gebouwd. De opgave is het ontwerpen van de nieuwe school waarin de onderwijsvisie zo optimaal mogelijk in tot uitdrukking komt.

Toelichting 19 het atelier | Beeld Kasper Veenstra

Samen met het integrale ontwerpteam is een ontwerp gerealiseerd die goed ingepast is op de bestaande locatie en past binnen de strikte stedenbouwkundige randvoorwaarden en bestemmingsplan. Het karakter en de stijlkenmerken van het bestaande schoolgebouw (dat gesloopt zou worden) zijn zorgvuldig in beeld gebracht en op moderne wijze teruggebracht in het nieuwe gebouw. Samen met de gebruikers is een optimaal functioneel gebouw ontworpen. Een gebouw met beleving en ontdekkingsmogelijkheden.

Het Kindcentrum is vormgegeven als vier metselwerk villa’s die qua maat en schaal aansluiten op de naastgelegen vrijstaande woningen in de groenzone langs het water. De metselwerkvilla’s zijn ook in het interieur zichtbaar door de open kapstructuur en gebruik van verschillende basiskleuren binnen en buiten de villa’s. De houten binnenwanden en zacht kleurgebruik geeft de school een huiselijke sfeer. Passend bij de vormgeving van het gebouw.

Beeld Kasper Veenstra
Beeld Kasper Veenstra

De bijzondere architectuur met kenmerkende houten accenten en huiselijke details, creëren een stimulerende omgeving die nieuwsgierigheid en onderzoek aanmoedigt. Met in het bijzonder het ‘zwevende huisje’ boven de tribunetrap. Een beschutte plek, alleen voor kinderen van de school. De zachte kleuren in combinatie met de houten inrichting geven een warme uitstraling. Het interieur weerspiegelt de architectonische stijl met houten accenten en huiselijke details, zoals lambrisering en balustrades.

Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp, met energieneutraliteit, circulaire bouwmethoden, en klimaatadaptieve kenmerken zoals groene daken en speelpleinen. Het gebouw is circulair en boi-based. Als een energieneutraal en circulair gebouw zet IKC Marnix een voorbeeld neer van milieubewustzijn en duurzaamheid. Dit biedt niet alleen een gezonde omgeving voor de gebruikers, maar dient ook als inspiratiebron voor bewustwording en educatie rondom duurzaamheid.

Beeld Kasper Veenstra
Beeld Kasper Veenstra

De vormgveging van het nieuwe kindcentrum sluit aan op de maat en schaal van het kind. De vier metselwerkvilla’s spreken tot de verbeelding van kinderen en geven het gebouw een kleinschalig karakter. Dit is ook in de school te ervaren. De warme materialen zorgen in de school voor een huiselijke sfeer. Het ‘zwevende huisje’ geeft een extra beleving voor de kinderen. Garderobes zijn zorgvuldig weggewerkt in wanden en de daklichten zorgen voor veel daglicht in de centrale hal en op leerpleinen.

Het nieuwe schoolgebouw is ontworpen met stijlkenmerken van het bestaande schoolgebouw: kappen met verschillende vorm en kaprichting, metselwerk rollaagkaders rondom vierkante verspringende kozijnen, grote glazen puien en schoorstenen. Met grote houten luifels zijn de entrees goed zichtbaar. In het hart ligt de centrale hal met tribunetrap, keuken, bibliotheek, kantoren, speellokaal en de onder- en middenbouw en kinderopvang. Op de verdieping ligt het technieklokaal en de bovenbouw.

  • PDF-IKC-Marnix-Arc-Awards-2024-3

    Download
  • Tekeningen-IKC-Marnix-Arc-Awards-2024-1

    Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.