ARC24: Fontys Campus Eindhoven, Eindhoven - Hollandse Nieuwe interieur en architectuur

Drie nieuwe gebouwen - met ruim 24.000 vierkante meter aan onderwijsprogramma - voor één campus. Wij ontwierpen hiervoor drie interieurs, waarin de afzonderlijke kwaliteiten van het gebouw en beeldbepalende elementen in het interieur sterk benadrukt worden: maar wel met één uitstraling. Een sterke connectie tussen interieur, architectuur en landschap maakt dat de student zich beweegt, ontmoet en leert in een familiair stedelijk campusinterieur.

Toelichting en beeld Hollandse Nieuwe interieur en architectuur

Een uniek project, een unieke aanpak. Als integraal ontwerpteam zijn we geselecteerd (architect, interieur, landschap) voor de vraag van 24.000 m2. Op deze vraag gaven we, na gezamenlijke conceptontwikkeling, het antwoord van drie afzonderlijke gebouwen. Ontwerpfases liepen parellel, met een duidelijke samenhang tussen interieur en exterieur als resultaat. Bijzonder: het ontwerpproces en een sterke gebruikersparticipatie vond haast volledig online plaats in lockdowntijd.

Het komt niet vaak voor dat een campus wordt uitgebreid met drie afzonderlijke gebouwen vanuit dezelfde opgave. Voor ons een uitgelezen kans om samen met Barcode Architects, NUDUS en OKRA Landschapsarchitecten een ‘gesamtkunstwerk’ te ontwerpen. Een omgeving waar interieur, architectuur en landschap elkaar zo optimaal mogelijk versterken. Van materiaalkeuze tot relatie tussen trap en plein.

Beeld Hollandse Nieuwe
Beeld Hollandse Nieuwe

Akoestische oplossingen zijn geïntegreerd in het interieur: geperforeerde wanden vormen voor alle drie de gebouwen een zichtbaar en grafisch element, passend in het ontwerp. Perforaties en geluidsabsorberend materiaal zijn verwerkt in en achter monolithische groene, witte en uit bamboe gematerialiseerde wanden. Bestaand meubilair is hergebruikt, aanvullend nieuw meubilair werd passend bij het bestaande geselecteerd – naast eisen op vlek-, kras- en slijtvastheid.

De interieurs zijn duurzaam in verschillende opzichten. Duurzaam in bijvoorbeeld materiaalgebruik als bamboe. Wanden in de gebouwen zijn gesaust met Ekotex. Bestaand meubilair is zoveel mogelijk hergebruikt. Maar ook - in onze overtuiging - duurzaam in esthetiek, door de basis tijdloos, natuurlijk en in een neutraal palet vorm te geven. En duurzaam door met het ontwerp doelbewust beweging en ontmoeting te stimuleren.

Beeld Hollandse Nieuwe
Beeld Hollandse Nieuwe

Onderwijs blijft in beweging, dus flexibiliteit van het gebouw is een belangrijk aspect vanuit Fontys. Ieder gebouw moet een willekeurige opleiding kunnen huisvesten. Voor Fontys is onderwijs steeds meer gericht op de samenleving en de werkomgeving. Daar hebben we ook op ontworpen: ieder gebouw een heldere hoofdstructuur met rondom flexibiliteit en aandacht voor een gastvrije entree. Toekomstbestendig en geopend voor zowel student als bewoner van de stad.

Naast herkenbaarheid van de familiaire band tussen de drie gebouwen, speelt individualiteit ook een grote rol. Ze zijn immers ieder uniek ontworpen. Dit wordt geuit in een sterk, ruimtelijk element – wand, atrium en kern – voor ieder gebouw. Naast het accentueren door middel van een eigen steunkleur, kennen deze kleuren ook een functionele toepassing. Hoe langer een ruimte gebruikt wordt, hoe minder kleur. Hoe kleiner de ruimte, hoe meer kleur. Of hoe dieper in het blok, hoe neutraler en lichter.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.