ARC24: Vivaldis, Antwerpen - puur interieurarchitecten

Het nieuwe hoofdkantoor van Vivaldis moest worden ingericht in een modernistisch kantoorgebouw uit de jaren '80. Een warme menselijke omgeving waar de medewerkers van Vivaldis elkaar konden ontmoeten en werken was de hoofdvraag van de CEO Anke Ulens.

Toelichting puur interieurarchitecten | Beeld Jeroen Verrecht

Ons interieurconcept voor Vivaldis is een ‘boetiekhotel’, wat na onze presentatie volgens de CEO perfect aansloot bij de visie van Vivaldis. Ze noemden zichzelf zelf al het boetiekhotel van de interim wereld. Het voorzien van voldoende “informele” ruimtes is één van onze strategieën in dit kantoorproject: zo is er net als in een boetiekhotel een lounge, lobby’s en zelfs een rooftopbar. Hierdoor verhoogt de gastvrijheid in het kantoor, wat van het kantoor een echte ontmoetingsplek maakt.

Om het boetiekgehalte te verhogen hebben we voor een deel van het meubilair samengewerkt met vintage specialist Nome. Voor de integratie van het groen, hebben we samengewerkt met groenspecialist Jungl.

Beeld Jeroen Verrecht
Beeld Jeroen Verrecht

Om de sfeer van een boetiekhotel te bekomen is gekozen voor een boeiende mix van materialen: hout met vintagelook, verschillende terrazzo ’s, terracotta tegels, kleurvlakken als “abstracte” kunstwerken, zowel losse tapijten, als “tapijten” gemaakt uit andere kleur tapijttegels. In een achtergelegen gebouw met “de bunker” als werktitel, is een ordinair houten rekkensysteem, omgevormd tot één verbindend meubel, dat keuken, presentatie en techniek in zich opneemt.

De keuze van Vivaldis om voor een ouder kantoorgebouw te kiezen is een eerste stap richting durrzaamheid. Het concept was om zo weinig mogelijk wanden en plafonds af te werken. Hierdoor zijn de bakstenen muren en betonnen plafonds in het zicht gelaten. De akoestische spuitpleister in het hoofdgebouw is gemaakt van houtsnippers vermengd met lijm. Vintagemeubilair is geselecteerd voor de informele zones en de losse tapijten zijn gemaakt van natuurlijke materialen.

Beeld Jeroen Verrecht
Beeld Jeroen Verrecht

“De mensen van Vivaldis zijn bijzonder blij met hun nieuwe werkplek. De enthousiaste reactie van onze bezoekers valt ook op. Het is een positieve verrassing om zo’n leuke, warme werkplek te hebben in het hart van Antwerpen.” CEO Anke Ulens. Alle wensen en behoeftes zijn dan ook verwerkt in het interieur uitgerust met informele zones, belcellen, zit/sta bureau’s en vergaderruimtes met de nieuwste technologie.

Het mooiste compliment ontvingen we tijdens de officiële opening: “Dankzij het nieuwe interieur komen alle thuiswerkers terug op kantoor werken”. Dit compliment toont aan dat interieurarchitecten niet enkel een esthetische waarde hebben, maar ook een maatschappelijke waarde, door kantooromgevingen een nieuw toekomstperspectief te geven en zo futureproof te maken.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.