ARC24: L-founders of loyalty, Den Bosch - Voss Architecture

Het oude KPN-gebouw (Den Bosch 1956) is getransformeerd tot nieuw internationaal hoofdkantoor van L-founders of loyalty met de ambitie het mooiste & fijnste kantoor van Nederland te maken. Het gebouw op hedendaagse manier renoveren en herbestemmen en de twee gebouwdelen met elkaar verbinden. In deze telefooncentrale stond verbinding tussen mensen en culturen altijd centraal, dit heeft nu op een nieuwe manier gestalte gekregen, met zichtbaarheid en transparantie als visie vanuit de opdrachtgever.

Toelichting Voss Architecture | Beeld Jurrit van der Waal

Twee gebouwdelen, totaal 8 verdiepingsvloeren

We verdiepten ons in verschillende wereldkeukens en culturen, die centraal staan in het werkproces van de opdrachtgever. Het internationale speelveld van L inspireerde om elke vloer een eigen unieke sfeer te geven met de culturele eigenschap van het gekozen wereldthema. De gemene deler is gevonden in de materialisatie. Door veelal natuurlijke materialen in te zetten, speelden we met sferen die naadloos in elkaar overlopen maar zich toch onderscheiden.

Beeld Jurrit van der Waal, Bert Voss
Beeld Jurrit van der Waal, Bert Voss

Het bestaande tussendeel werd geheel gesloopt en vervangen door een nieuw, transparant verbindend intermediair. Op unieke wijze verbindt de 2e huid van dit intermediair beide bakstenen gebouwen: vóór de vliesgevel hangt een metalen frame dat ritme van de voegen van de aangrenzende gevels volgt, geïnspireerd op het Braziliaanse open metselwerkverband. Deze innovatieve openheid biedt ook zicht op de verlichte loopbruggen en het glas-in-loodkunstwerk is nu vriendelijker en toegankelijker dan ooit.

Er is gekozen voor hoge kwaliteit stofferingen, bekleding en meubels. Rode draad; gebruik van natuurlijke materialen voor afwerking van vloeren, wanden en zelfs bureaus. De invloed van de verschillende culturen zit in de details. Referenties naar de Japanse kunstvorm Kintsugi, of bijv. typische kamerschermen inspireerden voor het bijzondere akoestisch, verlichte plafond. Maar ook het eigen ontwerp van een vloerkleed dat in zowel kleur als textuur zichtbaar geïnspireerd is op een zonsondergang.

Beeld Jurrit van der Waal, Bert Voss
Beeld Jurrit van der Waal, Bert Voss

Duurzaamheid vormt de rode draad; de hoge ruimten, enkelglas kozijnen en steensmuren zonder isolatie leidden tot torenhoge stookkosten, slechte temperatuurregeling en vochthuishouding. De buitenmuren kregen voorzetwanden mét hoogwaardige isolatie en geïsoleerde aluminium kozijnen met HR++glas. Verwarming en koeling gebeurt nu via WTW en WKO-installaties. Elke verdieping heeft een eigen oplossing voor het ventilatie- en verwarmingssysteem, telkens geïntegreerd passend bij de unieke sfeer.

L-founders wenste lichte, toegankelijke ruimtes voor divers gebruik met plek voor iedereen. De werkcultuur van L legt nadruk op samenkomen. Overal zijn ontmoetings- en flexplekken. Ergonomische sta-zit werkplekken, grote workbenches, huiselijke vergaderruimten en landplekken verzorgen een aangename, functionele werkomgeving. Vanaf binnenkomst voel je je welkom. Hospitality en een warm thuisgevoel omarmen je in elke ruimte. Dit is een plek waar sinds oudsher wereldwijd verbinding wordt gemaakt!

Bekijk de video om het gehele project te beleven. Op onze projectpagina kun je nog meer beschrijvingen en visualisaties vinden over het exterieur, de duurzaamheid en het interieur. Bezoek deze link: https://www.vossarchitecture.com/nl/cases/l-founders-of-loyalty. Of het interieur per etagevloer: https://www.vossarchitecture.com/nl/cases/het-interieur-hoofdkantoor-l-founders-of-loyalty

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.