ARC24: Woonhuis Aerdenhout, Pieter Bedaux

Aan een vintage jaren-zeventig huis, dat enkele jaren geleden al is verbouwd en verduurzaamd door Pieter Bedaux, is een nieuwe vleugel toegevoegd. Deze uitbreiding maakt het huis geschikt om door drie generaties bewoond te worden: een gezin met kinderen in het huis, en grootouders in de paviljoenachtige vleugel.

Toelichting Pieter Bedaux | Beeld Max Hart Nibbrig

Het ontwerp was een zoektocht naar een balans tussen gemeenschappelijkheid en privacy. Woning en uitbreiding delen het terras dat voert naar de nieuwe ingang achterom. Lamellen in de gevel van de vleugel richten het uitzicht en beperken de inkijk, en verzekeren op deze manier een zekere beschutting.

Het paviljoen is niet alleen de contravorm van de buitenruimte maar tevens een complement van het huis, doordat het dezelfde architectuurtaal spreekt, zij het in iets verfijndere bewoordingen. De samenhang tussen tuin en uitbreiding wordt versterkt doordat de Muschelkalk vloer van de woonvleugel zich voortzet in het terras, waardoor binnen buiten wordt en andersom.

Beeld Max Hart Nibbrig
Beeld Max Hart Nibbrig

Het interieur van de vleugel, een vloeiende aaneenschakeling van vertrekken, is een hedendaagse interpretatie van de jaren-zeventig gezelligheid van het huis. De warme en donkere kleuren van de eikenhouten wanden en het hardhouten lattenplafond geven eenheid en geborgenheid aan de uitbreiding, waarvoor ook het bed, de tafel, alle kasten en de keuken zijn ontworpen, net als de handgrepen op de schuifdeuren.

De uitbreiding is in houtskeletbouw met een houten gevelbekleding, net als de woning die oorspronkelijk is ontworpen door Arne Sikkel. De bestaande woning en de uitbreiding zijn energieneutraal. De uitbreiding maakt het mogelijk met twee huishoudens van dit prachtige perceel te genieten en voor elkaar te zorgen.

Dankzij de nieuwe vleugel biedt het uitgebreide huis niet alleen een comfortabel onderkomen voor drie generaties, maar laat het ook zich ook op een andere wijze bewonen, deels samen, deels apart.

Beeld Max Hart Nibbrig
Beeld Max Hart Nibbrig

In het houten lattenplafond, een kleine hommage aan het werk van Pieter’s opa Jos. Bedaux, is vrijwel onzichtbaar LED-verlichting opgenomen. Over de volle lengte van de vleugel is een daklicht gemaakt. Door hieronder om en om een lat weg te laten uit het plafond, strijkt het licht gefilterd langs de achterwand. Het zorgvuldig afgestemde licht draagt bij aan de rustige en intieme sfeer van deze woonvleugel, die niet alleen de tuin omarmt maar ook een nieuwe vorm van familiaal samenleven.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.