ARC24: Flow en Haavens, Amsterdam - Beyond Space

In 2018 ontwierpen we het kantoor voor Flow vastgoed in het Tripolis gebouw van Aldo van Eyck. Dat kantoor was nog steeds naar wens maar vanwege de verbouwing van dat pand moest Flow uitwijken naar een nieuwe locatie, daarnaast hadden zij de wens een locatie te delen met mede vastgoedontwikkelaar Haavens. De twee bedrijven wilden hun faciliteiten delen, maar wel beiden een eigen werkvloer.

Toelichting Beyond Space | Beeld Max Hart Nibbrig

Vanaf het begin was onze ambitie om dit interieur zo circulair mogelijk te maken. Gezien Flow heel tevreden was met hun oude kantoor, hebben we hun vaste en losse meubilair als uitgangspunt genomen voor hun nieuwe kantoor. Uiteraard vroeg de nieuwe locatie om een op maat gemaakt ontwerp. Zo werd snel duidelijk dat we het verlaagde plafond deels moesten verwijderen om uit de kantoorsfeer te komen. We kwamen tot de conclusie dat we deze platen konden hergebruiken als iconische wandbekleding.

Beeld Max Hart Nibbrig
Beeld Max Hart Nibbrig

Het bestaande kantoorpand was van behoorlijke kwaliteit: er kwam voldoende licht binnen, vanuit verschillende oriëntaties, en de opdeling in drie geschakelde bouwvolumes leverde verrassende doorzichten en een zekere natuurlijke hiërarchie op die we hebben versterkt door ieder bouwvolume een eigen thema te geven: entree/bar, vergaderen/ontmoeten, en geconcentreerd werken. De overgang naar de stiltegbieden hebben we fysiek voelbaar gemaakt met kunststof stroken, met verlichting erachter.

Het meest in het oog springende materiaal zijn de gerecyclede systeemplafondplaten. De plafondplaten die we weg hebben gehaald zijn in repen van 3cm gezaagd en op een multiplex drager verlijmd met een biobased lijm. Deze samengestelde platen zijn vervolgens gebruikt om de wanden mee te bekleden. De dagkanten, overgangen en andere kwetsbare plekken zijn voorzien van een gepoedercoate aluminium strip. Overgangen tussen ruimtes worden gemaakt dmv kunststof strokengordijnen.

Beeld Max Hart Nibbrig
Beeld Max Hart Nibbrig

Naast de plafondplaten die zijn hergebruikt als wandbekleding hebben we ook al het losse én het maatwerkmeubilair volledig hergebruikt uit hun vorige interieur: de groene betonplex tafels en keuken, de driehoekige natuurstenen DJ booth, TV meubel van kurk en de strokengordijnen. Nieuw toegevoegde materialen zoals het akoestisch spuitwerk en het tapijt zijn cradle 2 cradle, de gietvloer is van duurzaam gietkurk en er is geen mdf gebruikt. Daarnaast heeft het interieur een BREEAM excellent score.

Net als bij hun vorige kantoor was onze opdracht om een origineel kantoor te maken met een sterke identiteit, waar goed kunnen werken even belangrijk is als goed kunnen ontspannen. De werkruimtes zijn daarom efficiënt opgezet, zodat er veel ruimte overblijft voor welkomst, ontspanning en vergadersruimtes. Het kantoor is zo opgezet dat de ruimtes met de meeste dynamiek vooraan zitten. Hoe verder je het kantoor inloopt, hoe meer concentratie.

Beyond-Space_Flow-en-Haavens_Beeld Max Hart Nibbrig (1)

Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.