ARC24: Gebouw de Oude Krakeling, Amsterdam - Kodde Architecten

Transformatie en herbestemming van het rijksmonument, het voormalige theater 'De Krakeling', aan de Nieuwe Passeerdersstraat te Amsterdam. Het monument is bijna volledig teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat en verduurzaamd zonder het gebouw essentieel aan te tasten.

Toelichting Kodde Architecten | Beeld Astrid Verhoef

In 2019 bleek dat de fundering van het pand in dusdanig slechte staat was dat de toenmalige huurder niet kon blijven en vervolgens aangaf elders onderdak te hebben gevonden. Het was de uitdrukkelijke wens van onze opdrachtgever om het pand ‘van het gas af te halen’, waarbij wij als architect de wens hebben neergelegd dat dit zonder grote aanpassingen aan het gebouw haalbaar zou moeten zijn.

De constructie van het door ons ontworpen meubel in de zaal kent een dubbel gebruik doordat de holle stalen balken tevens als luchtkanalen dienen die gevoed worden door de onder de nieuwe vloer aangebrachte toevoerkanalen. Daarnaast dient het meubel, door ons de Walvis genoemd, als verwarmings- en koelelement en kent eveneens een akoestische functie. Buitengevels en raampartijen met historisch glas hebben we niet hoeven aan te passen door dit uitgekiende ontwerp.

Beeld Astrid Verhoef
Beeld Astrid Verhoef

Als opbouw en afwerking van de Walvis hebben we gekozen voor 362 genummerde stalen strippen en ayous lamellen welke in nauw overleg met Woltertijdink en Duyts Bouwconstructies hun plaats hebben gevonden. Het geheel is demontabel zodat in de toekomst de oorspronkelijke ruimte weer een andere functie kan krijgen. Om een toekomstig multifunctioneel gebruik van de ruimte mogelijk te maken was het voor ons evident dat de nieuwe toevoeging de buitenschil op geen enkele manier mocht aantasten.

Door de noodzaak tot herfundering was het mogelijk 8 bodembronnen van 180 meter diepte aan te brengen welke zijn verbonden met een drietal warmtepompen. In samenwerking met Klimaatconcept B.V., een specialist op het gebied van duurzame innovaties, zijn we tot een volledig geïntegreerd concept op het gebied van het binnenklimaat gekomen. Zie ook eerder genoemde hoofdstuk “andere disciplines”.

Beeld Astrid Verhoef
Beeld Astrid Verhoef

Casper Schwarz Architects heeft met gepast respect voor het gebouw en het interieurontwerp van Kodde architecten de wensen en eisen van de eindgebruiker ingevlochten. De functionele werkplekken, het lichtplan en de akoestische aanvullingen. De materialisatie en kleurstelling zijn bewust dienend aan het monument gekozen, waarbij oppervlaktestructuren juist een rol zijn gaan spelen. Het lichtplan laat het karakter van de ruimte extra spreken, en zorgt voor een goed werkklimaat.

Voor- en achtergevel zijn hersteld naar voorbeeld van de oorspronkelijke situatie. Op het opgeschoonde achtererf is een glazen serre geplaatst welke de voormalige bergingen heeft vervangen en dienstdoet als kantine.

 • 1T-Gebouw-de-Oude-Krakeling-Plattegronden-N

  Download
 • 2-Gebouw-de-Oude-Krakeling-aangepast

  Download
 • 4T-Gebouw-de-Oude-Krakeling-Exploded-N

  Download
 • 2T-Gebouw-de-Oude-Krakeling-Doorsnede-N

  Download
 • 3T-Gebouw-de-Oude-Krakeling-Perspectief-N(1)

  Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.