ARC24: Neuron TU Eindhoven, Eindhoven - Team V Architectuur

Laplace, het voormalige Rekencentrum van de Technische Universiteit Eindhoven ontworpen door Jacques Choisy/od205 in 1972, is getransformeerd tot een campusbreed 'Education Center'. Laplace geldt als een van de eerste datacenters. Het is herbestemd tot onderwijsgebouw 'Neuron' met twee grote collegezalen, multifunctionele onderwijsruimtes, kleinere groepsruimtes en zo'n 650 studieplekken. Daarnaast biedt het onderdak aan het Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI).

Toelichting Neuron TU Eindhoven | Beeld Jannes Linders

In het ontwerp zijn kenmerkende elementen en kwaliteiten van het gebouw behouden of vernieuwd. Het ontwerp doet zowel in de grote gebaren als de kleinste details de originele architectuur eer aan. De verdieping was gegroepeerd rond acht open patio’s. Deze zijn nu overkapt, met over de middelste vier patio’s één grote CLT-kap. Zo ontstaat een royale en representatieve ruimte midden in het gebouw die door een vide wordt verbonden met het ontmoetingsgebied op de begane grond.

De ontwerpopdracht van het oude Rekencentrum tot het nieuwe Education Center Neuron is aanbesteed als Total Engineering, waarbij het TE-team (Combinatie Team V Architectuur en Royal HaskoningDHV, met DGMR in onderaanneming) verantwoordelijk was voor het integrale ontwerp. We zijn trots dat we een zeer nauwe samenwerking met de TU/e hebben, na ook onze renovatie van het hoofdgebouw Atlas en de toekomstige renovatie van campusgebouw Gemini.

Beeld Jannes Linders
Beeld Jannes Linders

Kenmerkend voor de architectuur van het oude Laplace is de ‘gespierde’ betonnen tafelconstructie met herkenbare trompetkolomstructuur op de begane grond en de ‘fragiele’ patio-structuur, een ranke verdieping met glas en staal. Bijzonder is de innovatieve dubbele gevel met brede luchtspouw op de begane grond, bedoeld voor luchtverversing en vochtbeheersing. Om meer daglicht op de begane grond te brengen zijn verschillende ingrepen gedaan, zoals het hergebruiken van het staal van de patio’s.

De renovatie van Laplace is erg duurzaam; het was een gedateerd gebouw, dat is opgewaardeerd tot nieuwbouwniveau en weer voor decennia mee kan. Het oude rekencentrum is voorzien van nieuwe zeer zuinige installaties, een grotendeels nieuwe gebouwschil, WKO, PV-panelen en een nieuwe indeling. Het gebouw is geschikt voor zijn nieuwe functie en tevens klaar voor de toekomst, met name qua flexibiliteit.

Beeld Jannes Linders
Beeld Jannes Linders

De begane grond is grotendeels intact gelaten, en biedt nu plaats aan collegezalen, kleinere onderwijs- en groepsruimtes, de Neuron Lounge en een nieuw centraal ontmoetingsgebied. Deze ligt aan de zuidkant en vormt de nieuwe hoofdentree. Tussen de gebouwen op de TU/e campus loopt een as, die uitkomt bij Neuron en deze Lounge trekt de hele campus aan en zorgt voor nieuwe ontmoetingen.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.