ARC24: ZonMw, Den Haag - Hollandse Nieuwe

Voor ZonMw veranderde in de loop der tijd de manier van werken en groeide het bedrijf in aantal medewerkers, waardoor ook gebruik van het kantoor veranderde. De werkomgeving functioneerde niet meer optimaal en naar tevredenheid, zowel in look and feel als in faciliteiten. Mensen komen naar kantoor omdat ze elkaar willen ontmoeten, samen willen werken en dan het liefst in een omgeving die net zo comfortabel voelt als thuis. Wij ontwierpen deze nieuwe werkomgeving.

Toelichting Hollandse Nieuwe | Beeld Hollandse Nieuwe

Hollandse Nieuwe transformeerde de bestaande, gesloten kantooromgeving naar een open, toekomstbestendige en sociale omgeving voor ZonMw. Bij een organisatie die zich al decennialang inzet voor een goede gezondheid van iedereen, mag een eigen gezonde werkruimte natuurlijk niet ontbreken. Leidraad in ons ontwerp: welzijn voor de gebruiker, het toepassen van non-toxic materialen in het interieur en de juiste context voor de grote kunstcollectie om te stimuleren en inspireren.

Het nieuwe ontwerp is geënt op de bestaande architectuur en gevelindeling, om zoveel mogelijk daglicht diep in het gebouw en het interieur te laten vallen. Bijzonder aan deze opgave en de opdrachtgever, is de uitgebreide moderne kunstcollectie die in bezit is. Dit heeft, samen met de wens om de nieuwe werkomgeving functioneel te laten aansluiten bij ZonMw, de basis van het interieur bepaald: het interieur als geschikt canvas voor de kunstcollectie, om te inspireren.

Beeld Hollandse Nieuwe
Beeld Hollandse Nieuwe

Goed functionerende installaties zijn niet vervangen, maar kregen een upgrade. Detonerende, vergeelde luchtroosters zijn opnieuw gepoedercoat, zodat ze opgaan in het interieur. Nieuwe LED-verlichting is op alle verdiepingen toegepast. Een bestaande bamboevloer is gerenoveerd, wandpanelen opnieuw bekleed.

Bestaand meubilair is zoveel mogelijk hergebruikt; lockers kregen nieuwe deuren, werkplekken een onderhoudsbeurt en gestoffeerde stoelen zijn gereinigd. Nieuwe tapijttegels zijn van gerecycled garen, voorzien van een bio backing en daarmee netto CO2-negatief. Vloeren van de ontmoetingsgebieden zijn voorzien van rubber, de begane grond kent een nieuwe bamboevloer – matchend bij de bestaande bamboevloer op de eerste verdieping. Akoestische wandbekledingen zijn gemaakt van gerecycled vilt en leer.

Beeld Hollandse Nieuwe
Beeld Hollandse Nieuwe

Gesloten kantoren aan de gevel zijn verwijderd voor een goede balans tussen gesloten en open ruimtes. Ontmoetingen op verschillende verdiepingen zijn gestimuleerd. Waar eerst samenkomen zich op één plek concentreerde, kan dit nu op iedere verdieping: bij een entree, trap of lift. Gekleurde volumes die de open werkomgeving opdelen in kleinere gebieden zijn geplaatst, voor visuele en akoestische bescherming. Hierin bevinden zich de focus- en overlegruimtes, de buitenzijde als drager voor kunst.

Daglicht, geborgenheid, elkaar prettig kunnen ontmoeten en een aangename sfeer van warme kleuren en materialen. Het zijn natuurlijk maar een van de vele aspecten waarmee we het welzijn en welbevinden in het interieur hebben proberen te stimuleren. Het gaat er namelijk ook om hoe én waarvan het interieur is gemaakt. Daar hebben we met precisie in geselecteerd. Non-toxic materialen en hergebruik vormen hierin de basis.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.