ARC24: Stadhuis Den Helder - Office Winhov en Van Hoogevest Architecten

Sinds het vertrek van de Koninklijke Marine beheert de gemeente de veertig hectare grote Rijkswerf Willemsoord aan de noordoostrand van Den Helder. Het stadsbestuur neemt nu zijn intrek in twee historische panden op de voormalige scheepswerf: het negentiende-eeuwse rijksmonument de mastenloods (gebouw 66) en de naoorlogse zeilmakerij (gebouw 72). De voorheen verspreide bestuursfuncties van Den Helder zijn samengebracht in beide gebouwen.

Toelichting Office Winhov | Beeld Max Hart Nibbrig en Stefan Müller

Willemsoord is naast haar militaire, nautische geschiedenis een plek van ambacht. Met deze culturele drager als achtergrond is het ontwerp van de architectuur en het interieur tot stand gekomen, welke onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Gebouw 66 herbergt een binnenstraat met diversen publieke voorzieningen, gebouw 72 is het werkgebouw en bekleed de ambtelijke functies. Het stadhuis vormt het collectieve geheugen van de stad en geeft de democratie een nieuw podium.

De opdracht betrof een totaal ontwerp van architectuur, interieur en meubilair. 
Uiteindelijk ontwierp Janno Hahn een uniek alfabet voor de wayfinding, geïnspireerd op de oorspronkelijke scheepsonderdelen. Edith van Berkel ontwierp handgetufte tapijten voor de Raads- en Trouwzaal, met nautische motieven voor warmte en textuur. In de Raadszaal weerspiegelen kleurschakeringen het nabijgelegen dok, terwijl de Trouwzaal het duinlandschap reflecteert waarbij de bies voorzien is van letter vlaggen.

Beeld Max Hart Nibbrig
Beeld Max Hart Nibbrig

In gebouw 66 zijn reliëfrijke wanden los van de historische houtconstructie geplaatst. De vormgeving refereert aan het bewaard gebleven opzichtershuisje in de mastenloods. Ook bleef de monumentale baksteengevel zichtbaar. Bij gebouw 72 is het betonskelet beeldbepalend in het ontwerp. Alle benodigde techniek zit verscholen in de verhoogde computervloer, waardoor de constructie in zicht kon blijven. De houtbekleding van de wanden rond de vide fungeert akoestisch en als blikvanger.

Beide gebouwen brengen, ieder op hun eigen manier, haar geschiedenis weer tot leven. Deze context gebonden benadering draagt bij aan de culturele duurzaamheid van het ontwerp. Ook zijn de gebouwen, met inachtneming van de monumentale waarde, energetisch verduurzaamd. Het nieuwe stadhuis heeft een eigen Warmte Koude Opslag en het dak van de zeilmakerij is voorzien van zonnepanelen. De zeilmakerij is hierdoor energie neutraal geworden.

Beeld Max Hart Nibbrig
Beeld Max Hart Nibbrig

De gemeente Den Helder betrekt op de Rijkswerf twee bestaande en cultuurhistorisch waardevolle panden. Met deze herbestemming wordt niet alleen de toekomst van beide gebouwen veiliggesteld maar ook een belangrijke impuls gegeven aan een sterkere verbinding tussen de werf en de stad met haar inwoners.

In de mastenloods zijn daklichten gemaakt die de trouwzaal, raadzaal, publiekszaal, werkcafé en vergadercentrum van daglicht voorzien. Hierdoor is ook de historische spantconstructie beter zichtbaar geworden met daarop de geschreven namen van de ‘wervianen’. Het bestuur en de ambtenaren zijn gehuisvest in de zeilmakerij. Een nieuwe centrale vide voorziet het gebouw op alle niveaus van voldoende daglicht. Langs de gevels zijn ca. 250 flexibele werkplekken gemaakt met uitzicht op Willemsoord.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.