ARC24: G1609 Reconversion Chapel - House, Ninove - GAFPA

De Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Beukenboom in Ninove wordt herbestemd tot woning. Een lichte staalstructuur wordt tegen de oostelijke wand geschoven en maakt de royale ruimte bewoonbaar.

Toelichting GAFPA BUREAU VOOR ARCHITECTUUR EN STEDENBOUW | Beeld GAFPA

Twee geprofileerde stalen tussenvloeren kragen uit over een portiekstructuur op de middenas van de kapel. Ze worden precies bijgesneden door het halfronde koor, de oude voordeur en een ranke spiltrap die de verschillende verdiepingen verbindt. Een enkele nieuwe deuropening in het koor breekt het gesloten karakter van de kapel open en kijkt breed uit over de achterliggende velden.

Het project is uniek in meerdere opzichten. De reconversie zorgt er voor dat een belangrijk stuk erfgoed kan behouden worden. Omgaan met het bestaande is essentieel als duurzaamheidsstrtegie. Na overleg met de dienst erfgoed is er gekozen voor een hedendaagse aanpak om een woning onder te brengen in de Kapel. De beschikbare ruimte is zeer efficiënt ingericht met compacte kamers die ruimtelijk verbonden zijn door middel van een vide.

Beeld GAFPA
Beeld GAFPA

Afgezien van het meubilair is er uit de oorspronkelijke kapel niets verwijderd. De originele tegels zijn gereinigd en opnieuw geplaatst als nieuwe vloer. Alle bestaande elementen zijn dus herbruikt of gerestaureerd. Op maat gemaakte voorzetramen aan de binnenzijde zorgen voor een continue winddichte schil met het behoud van de originele glas in loodramen.

De opzet van de staalstructuur volgt het principe van een intelligente casco en is flexibel in te richten in de toekomst. Het geheel is demontabel en bestaat uit standaard staalsecties. De vloerafwerking bestaat uit droog gemonteerde houten vezelplaten met vloerverwarming in een kliksysteem. Geen lijmen zijn gebruikt. De ingreep is compleet reversibel en er zijn geen niet herbruikbare restmaterialen.

Beeld GAFPA
Beeld GAFPA

Het project is volledig off grid op een electrisch voeding na. Een BEO veld op geothermie zorgt in combinatie met een warmtepomp voor de klimatisatie van de ruimte. Het verwarmingssysteem bestaat uit vloerverwarming zowel op gelijkvloers als de eerste verdieping. De verdieping onder dak is voorzien van lage-temperatuur radiatoren. De woning is uitgerust met een ventilatiesysteem D met bijkomende zonnepanelen.

Een buffertank zorgt voor de stockage van regenwater. Sanitair en wasmachine zijn hierop aangesloten. Het overtollige water wordt geinfiltreerd. Een noodoverloop is aangesloten op een natuurlijke gracht rondom het veld.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.