ARC24: Slatuinenweg, Amsterdam - studio RIANKNOP

Onze opdrachtgevers kochten een huis in slechte staat. Met veel humor tijdens onderzoek en realisatie waarin we gedurfde uitspraken niet uit de weg gingen, kregen wij de ruimte om van deze verouderde woning hun droomthuis te maken. De wens was de woning te benaderen als een fris en schoon vlak, de grenzen waren de contouren van de woning, daarbinnen was alles mogelijk. Én er lag de wens een tuinatelier te realiseren.

Toelichting studio RIANKNOP | Beeld Mark Kuipers

De aanpak was rigoureus en de woning is volledig opnieuw opgebouwd. Dat gaf de mogelijkheid de ruimte volledig open te maken, functies aan elkaar te verbinden en alle installaties op te schonen. De trap, toilet, berging en open kastruimte zijn in een groots gestapeld gebaar verwerkt waarmee woonruimte vrij werd gemaakt. Diezelfde aanpak van compact samenstellen werd gekozen voor het tuinatelier dat daarmee een volwaardige functie heeft gekregen mét werkruimte, gastenverblijf én moestuin.

Het gehele traject is een samenspel van unieke experts. De lage ligging van de woning en de hoge grondwaterstand behoefde expertise van constructeur en aannemer. Om het groen te behouden is nauw samengewerkt met een hovenier en groenadviseur. Interieurwerk had overlap met afbouw, een voorbeeld is de trap. Dit eiste van interieurbouwer, lichtadviseur en aannemer nauw overleg. De keuken is in co-creatie tussen studio RIANKNOP, bewoners en keukenbouwer tot stand gekomen.

Beeld Mark Kuipers
Beeld Mark Kuipers

De woning is opnieuw opgebouwd in waar mogelijk natuurlijke materialen. Op de vloer ligt linoleum en het favoriete bouwmateriaal van de opdrachtgever, berken multiplex, is als basisblok gebruikt voor de trap, toilet, berging en open kastruimte. Stalen puien voorzien van bewerkt glas en gecoat in uitgesproken kleuren komen op diverse plekken in de woning terug om zoveel mogelijk licht toe te laten en eigenheid te scheppen. Als contrast zijn alle andere maatwerkelementen uitgevoerd in eiken.

Waar mogelijk is zowel in de basis als in de afbouw voor meest duurzame gekozen. Denk aan het bouwen om de bestaande boom, het toevoegen van moestuinen, als het werken met berken en eikenhout. Het uit zich ook in de lagen daaronder, het skelet en het casco. De woning is maximaal geïsoleerd en er zijn dubbele wanden gebruikt om zowel geluid als warmte binnen te houden. Regenwater wordt in het tuinatelier opgevangen aan de achterzijde en wordt gebruikt voor de moestuin op het dak.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.