ARC24: Raadhuis en Stadskantoor, Heerlen - Mecanoo

Door de sloop van het voormalige Stadskantoor naast het monumentale Raadhuis (1942) ontworpen door architect Peutz ontstond de kans om deze belangrijke locatie in de stad opnieuw vorm te geven. In het ontwerp van Mecanoo vormt het nieuwe elegante Stadskantoor een uitgebalanceerde compositie met het bestaande Raadhuis. Een centrale as verbindt beide gebouwen en ontsluit alle functies. De hoofdentree markeert het midden van de as.

Toelichting Mecanoo | Beeld Ossip Architectuurfotografie

Om beide gebouwen stevig in hun context te verankeren, is het Limburgse heuvellandschap doorgetrokken naar de locatie en voelbaar gemaakt door de niveauverschillen van de Geleenstraat en het Raadhuisplein te accenturen. Door slim gebruik te maken van de topografie zijn een aantal functies van het compacte nieuwe Stadskantoor onder het maaiveld geplaatst.

Beeld Ossip Architectuurfotografie
Beeld Ossip Architectuurfotografie

De materialisering van het Stadskantoor is geïnspireerd door de traditionele Limburgse bouwstijl. De gevel is van wit gekeimd baksteen met royale, diepe gevelopeningen en raamkaders die aansluiten op de klassieke verhoudingen van het Raadhuis. De witte gekeimde gevel en de natuurstenen kernen in het nieuwe Stadskantoor vormen een inversie van Peutz’ materiaalgebruik die wit gekeimd baksteen toepaste in het interieur en natuursteen voor de gevel.

Het gebouw is energieneutraal dankzij de compacte gebouwvorm, PV-panelen op alle daken en een energiezuinig installatieprincipe. De diepe ramen zijn niet alleen esthetisch, maar door de dagkanten slim af te stemmen op de loop van de zon, valt veel daglicht naar binnen terwijl de directe zoninstraling wordt beperkt. De daken zijn geoptimaliseerd om maximaal te benutten voor PV-panelen en buiten is veel groen toegevoegd voor biodiversiteit en als waterbuffer.

Beeld Ossip Architectuurfotografie
Beeld Ossip Architectuurfotografie

Om beide gebouwen stevig in hun context te Aan de lagergelegen Geleenstraat ligt de transparante entree die het Stadskantoor en het Raadhuis met elkaar verbindt. De route naar de entree wordt gemarkeerd door beplanting, bestrating en zitelementen, waardoor het publieke karakter van het Stadskantoor wordt versterkt. Het Raadhuisplein is bovendien met een route verbonden met het Romeins Kwartier en het kernwinkelgebied van Heerlen.

Beplanting draagt bij aan een gezonde, groene omgeving, zowel buiten op het plein als binnen in het interieur. Een uitnodigende routing langs groene binnenwanden stimuleert trapgebruik en informeel overleg. De gebruikte materialen in het interieur hebben een warme, natuurlijke uitstraling en dragen bij aan een gezond en prettig werkklimaat. Het resultaat sluit daardoor nauw aan bij de gebruikerswensen.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.