ARC24: Highnote, Almere - Studioninedots

Highnote is Studioninedots' antwoord op de opgave van de gemeente Almere. De gemeente had de ambitie een stenige, anonieme restruimte langs een van de stadsassen te herbestemmen tot een nieuwe stedelijke plek, waar goed wonen voor een brede groep starters samenkomt met gezonde verblijfsruimtes en onverwachte functies die voor nieuwe levendigheid in de publieke ruimte zorgen. De uitdaging van de compacte, driehoekige vorm van de kavel hebben we omarmd en omgezet in het fundament van het ontwerp.

Highnote onderscheidt zich door zijn driehoekige plint van ‘stadskamers’: intieme, stedelijke binnen- en buitenruimtes die elk een eigen gevoel van verwondering opwekken. Langs de randen van de volledige kavel omlijnt één zuilengalerij de sequentie van stadskamers. Hij heeft een krachtige maar abstracte uitstraling, en roept op tot je eigen invulling van de ruimtes die hij omsluit. Samen vormen de stadskamers de geleidelijke overgang van de bruisende stad naar de privéwoningen in de toren.

Highnote kwam tot stand dankzij een nauwe samenwerking tussen opdrachtgever AM, architect Studioninedots en bouwer Heddes Bouw & Ontwikkeling. Door vanaf de start in te zetten op een prefab constructie en draaggevel, konden adviseurs en leveranciers snel worden vastgelegd. Deze aanpak zorgde voor veel meer controle over de kwaliteit van het gebouw. Dit resulteerde in een gebouw van zeer hoge kwaliteit, dat kon worden gerealiseerd met een scherp budget en binnen een veel korter tijdsbestek.

Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme

Het getrapte, leunende volume en de kenmerkende kleur maken Highnote tot een herkenningspunt in het stadsgezicht van Almere, met vanuit elke hoek een ander silhouette. De monochromatische, zachtrode betonnen gevel lijkt gedurende de dag van kleur te veranderen en verzacht het rechtlijnige grid. Elk volume heeft zijn eigen gevelritme, wat de gestapelde configuratie van het gebouw versterkt. De gevel is gemaakt met robuuste betonkolommen met diepe, schuine negges die een spel van licht creëren.

We hebben ingezet op zelfdragende, prefab gevelelementen, waardoor het gebouw in korte tijd en bijna volledig zonder steigers kon worden gebouwd. Highnote’s constructie maakt het mogelijk het volledige gebouw flexibel in te blijven delen, nu en in de toekomst. De stadskamers zijn elk op hun eigen manier ontworpen tot de Werf, het Hof, het Dak en de culturele ruimte in de toren. De veelzijdigheid van de (semi-)publieke ruimtes versterkt de sociale duurzaamheid van bewoners van Highnote en Almere.

Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme

Highnote introduceert een nieuw herkenningspunt in de skyline, maar vooral ook een expressieve sokkel, die je nieuwsgierigheid wekt als je langsloopt en een bestemming teruggeeft aan de stad. De stadskamers zijn de nieuwe plekken om elkaar te ontmoeten, te werken, te ontspannen, te studeren: het zijn ruimtes die ontworpen zijn om te inspireren en prikkelen je om ze te gebruiken zoals je wilt. Karakteristiek maar onbestemd, zijn de stadskamers aan te passen aan behoeftes van nu en de toekomst.

Almere heeft een snel toenemend aantal jonge en startende stadsbewoners, maar relatief weinig woonruimte in het centrum. Met Highnote worden naast het publieke programma 157 huurwoningen toegevoegd aan het woningaanbod, waarvan, voor het eerst in Almere, 67 ‘friends’-appartementen voor twee delende bewoners. Op zijn prominente locatie naast het stadhuis markeert Highnote nu de entree naar het hart van de stad.

 • Studioninedots_Highnote_PLN_00-2

  Download
 • Studioninedots_Highnote_PLN_01-1

  Download
 • Studioninedots_Highnote_SIT-1

  Download
 • Studioninedots_ARC-Awards-2024_Highnote

  Download
 • Studioninedots_Highnote_SCH_01-1

  Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.