ARC24: Lush Labyrinth, Amsterdam - Bureau Fraai

Door uitbreiding van het cliëntenbestand was Psychologenpraktijk Adagio Amsterdam op zoek naar een nieuwe passende locatie met een maatschappelijke bestemming en stuitte zodanig op de unieke gerenoveerde kapel 'de Nieuwe Sint Jacob'. Uitvraag was om met respect voor het monument een bijzondere plek te creëren waar zowel client als werknemer zich thuis zou voelen met kamers die ondanks het monumentale open karakter intiem en veilig zouden voelen.

Toelichting Bureau Fraai | Beeld Flare Department

Aangezien de nieuwe locatie een monument betrof en de ruimtelijkheid in ere gehouden diende te worden hebben we gekeken hoe we de monumentale karakteristieken niet alleen zouden kunnen respecteren, maar juist ook zouden kunnen versterken. Door de toepassing van ranke puien i.c.m. met afgeronde wanden terugliggend ten opzichte van de bestaande zuilen bleef zowel de ruimtelijkheid van de kapel voelbaar als de beeldbepalende zuilen, glas-in-loodramen en de fijne ornamentiek van wanden en plafonds.

Door een respectvolle inpassing van ingetogen witte puien en wanden aangevuld met een karakteristiek labyrintisch vloerpatroon in groengrijze kleuren naadloos passend bij de originele kleuren is een interieur ontstaan dat een symbiose vormt met het authentieke kerkinterieur uit 1866. Het ‘labyrint’ geeft een ziel aan de ruimte en verbeeldt het proces van de behandelingen die hier aangeboden worden die de cliënten helpen om ‘hun weg terug te vinden’.

Met minimale ingrepen is geprobeerd een maximaal effect te verwezenlijken. Enkele ranke puien en lichte scheidingswanden bleken voldoende. Aangevuld met het karakteristieke tapijtontwerp, de verlichting en gordijnen werd een warme en veilige atmosfeer gecreëerd. Allereerst is er getracht zo min mogelijk materialen aan het bestaande kapelinterieur toe te voegen. Daarna zijn er zoveel mogelijk duurzame en circulaire materialen toegepast. De twee belangrijkste ingrediënten van het ontwerp, de puien en het tapijt, zijn bijvoorbeeld circulair en C2C Silver gecertificeerd. Ofschoon de wens is om hier zeker enkele decennia te blijven zitten is in de toekomst het interieur met minimale inspanning en behoud van het prachtige originele interieur te ontmantelen.

Zowel vanuit het personeel als vanuit de cliënten was de uitdrukkelijke wens om een interieur te maken dat welkom maar ook veilig zou voelen. Dit was mede de reden om kamers te creëren waarin de kwaliteit van de bestaande kapel voelbaar was en visueel verbonden zou zijn met de centrale schepen. Hierdoor heeft elke kamer zijn ‘eigen’ glas-in-loodraam en dringt het daglicht door tot het hart van de schepen. Door deze ruimtelijke opzet is er vanuit veiligheidsoogpunt goed overzicht op alle ruimtes. In het hart van het gebouw bevindt zich de kantoorruimte inclusief lunchruimte en keuken voor het personeel. Met de transparante opzet en het subtiele gebruik van groengrijze kleuren creëert het nieuwe ontwerp een harmonieuze en gastvrije sfeer waarin de rijke historie van het monument wordt gerespecteerd, omarmt en toch voelbaar.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.