ARC24: Tango/G8, Leidsche Rijn Centrum, Utrecht - BureauVanEig en Zecc architecten

Blok G8/'Tango', staat vlakbij het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum, Utrecht en is samen met Zecc Architecten ontworpen. Het plan omvat 178 sociale huurwoningen, voor de huurders van Woonin & Portaal, een ondergrondse parkeergarage en gemeenschappelijk hof. De grote uitdaging bij dit project was het realiseren van betaalbare woningen, passend binnen de hoge ambitie van het stedenbouwkundig plan van Jo Coenen.

Toelichting BureauVanEig | Beeld Loes van Duijvendijk

De hoge ambitie van kwaliteit en betaalbare woningen heeft geleid tot een rationeel vormgegeven stadsblok met opzet vanuit drie basisplattegronden en een innovatief bouwsysteem. De opdeling van het blok is zowel programmatisch als stedenbouwkundig en deelt het blok op in drie entiteiten. Het is vormgegeven als een stevig stadsblok, zoals we dat tegenkomen in de Europese stad, met een plint, een middendeel en een dakbeëindiging. De binnenhof is ingericht als verblijfstuin met bomen en planten.

Het Design & Build project is door intensieve samenwerking met BAM en de twee corporaties tot stand gekomen. Vanwege de keuze voor het bijzondere prefabsysteem is er flink samengewerkt met de fabrikant van de elementen om het samenspel tussen architectuur en detaillering goed te krijgen. De samenwerking met de supervisor van Jo Coenen was goed en dat zorgde ervoor dat de architectonische kwaliteit goed bewaakt werd.

Beeld Loes van Duijvendijk
Beeld Loes van Duijvendijk

Er is gekozen voor een innovatief, steigerloos, prefab bouwsysteem. Dit systeem zorgt voor een snelle bouwmethode met weinig materiaalverlies. De elementen bestaan uit een houtskeletbouwdeel met isolatie, afgewerkt met steenstrips. Dit vraagt om een zorgvuldige detaillering. Er is intensief met de fabrikant samengewerkt om een solide ogend gebouw te maken met aandacht voor aansluitingen en hoekoplossingen. De verschillende ‘metselwerk’-verbanden leveren een rijkheid in architectuur op.

Het gebouw is met een hoge duurzaamheid: BENG 1,2,3 gerealiseerd. Onderdeel hiervan zijn prefab houtskeletbouw gevel elementen, extra hoge Rc-waardes, energiezuinige systemen met warmteterugwinning en triple glas. De opbouw van de prefab-elementen zorgt ook voor een flinke materiaalbesparing.

De vormgeving van het blok sluit zorgvuldig aan op de context. Setbacks zorgen voor krachtige hoekaccenten en een monumentaal karakter, de boogvormen refereren aan architectonische elementen uit de Utrechtse binnenstad. Het geheel staat op een levendige, stevige plint. Het trappenhuis in de binnentuin staat op de as waar het blok zich opent naar de stad. De boogvormen van de pergola geven aan dat hier iets bijzonders gebeurt en nodigen de bezoekers uit.

Samenleven en sociale veiligheid zijn belangrijke uitgangspunten geweest voor het ontwerp. Ontmoetingen worden gestimuleerd door het gezamenlijke hof met fietsenstallingen en strategisch gepositioneerde trappenhuizen. Buitenruimtes aan de galerij zorgen voor een levendig en sociaal veilig hof. De gebouwplinten zijn levendig vormgegeven; er wordt echt gewoond aan de straat.

 • ARC24_BureauVanEig_Tango-Blok-8_tekeningen_01

  Download
 • ARC24_BureauVanEig_Tango-Blok-8_tekeningen_02

  Download
 • ARC24_BureauVanEig_Tango-Blok-8_tekeningen_03

  Download
 • ARC24_BureauVanEig_Tango-Blok-8_tekeningen_04

  Download
 • ARC24_BureauVanEig_Tango-Blok-8_tekeningen_05

  Download
 • ARC24_BureauVanEig_Tango-Blok-8_documentatie

  Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.