Architectuur is een culturele kwestie van belang
Het Holocaustmuseum en de Hollandse Schouwburg in Amsterdam door Office Winhow. Beeld links en midden Stefan Müller, rechts Max Hart Nibbrig

Architectuur is een culturele kwestie van belang

In maart gingen dan eindelijk de deuren open van het nieuwe Holocaust museum in Amsterdam. Een transformatie waar ik al een tijd naar uitkeek, vanwege de belangrijke en beladen plek in de stad die het verdient om in de spotlight te staan. Ik had de eer om - voor de perstour uit - een rondleiding te krijgen van Uri Gilad en Inez Tan, beide projectarchitect bij Office Winhov, en Boaz Bar Adon, interieurarchitect bij Opera Amsterdam.

Office Winhov werkte ruim vijf jaar aan het museum waar het verhaal centraal staat van de verschrikkelijke genocide tijden de Tweede Wereldoorlog. Het opende zijn deuren, terwijl er tegelijkertijd een verschrikkelijke oorlog in Gaza gaande was, en helaas nog steeds is, die steeds onmenselijker vormen aanneemt. De opening was daarom gespannen, mede door de aanwezigheid van Herzog, de president van Israel.

In de nieuwe aflevering van de podcast Over Architectuur gesproken die morgen uitkomt, vertelt Inez Tan hoe ze die dag heeft beleefd en hoe het was om aan dit ontwerp te werken. Na afloop van de opname praatte we nog even door over het belang van de culturele waarde in de architectuur. Hoe moeilijk die waarde is te definiëren, laat staan te vatten in een excel sheet.

Dat de culturele waarde van architectuur niet in geld is uit te drukken is ook duidelijk in de discussie rond de sloop van het Ministerie van Sociale Zaken. Op mijn brandbrief tegen de sloop van dit schoolvoorbeeld van Nederlands Structuralisme kreeg ik 550 reacties van vakgenoten. De brief ligt nu bij de Tweede Kamer en ik hoop dat zij deze culturele kwestie net zo serieus neemt als alle ondertekenaars.

Lees alle must reads van maart!

Groet!
Floortje

Floortje Keijzer

Floortje Keijzer

Vakredacteur architectuur

Floortje Keijzer is vakredacteur architectuur. Ze is architect en architectuurhistoricus en werkte onder meer voor OMA, Studio JVM en als zelfstandig architect in Amsterdam. Binnen de Architect richt ze zich op voorbeeldstellende projecten maar ook op bredere thema's zoals de aanbestedingscultuur en het werkklimaat binnen architectenbureaus.
Ideeën, vragen of opmerkingen? mail naar floortjekeijzer@vmnmedia.nl