Circulair bouwen betekent dat veel 'no-brainers' de eindstreep nooit halen
Illustratie Judith Montes

Circulair bouwen betekent dat veel 'no-brainers' de eindstreep nooit halen

Balkonhekjes hergebruiken nadat het beton is vervangen vanwege betonrot. Een dak van een afgedankt gebouw een tweede leven geven op een nieuw gebouw vijf kilometer verderop. Van oude treinramen een fietsenstalling bij een groot station maken. Allemaal 'no-brainers' volgens Floortje Keijzer en toch gebeurt het niet.

De balkonhekjes zijn afgevoerd, want ze waren lastiger aan het nieuwe beton te bevestigen dan nieuwe. Het dak netjes demonteren, opslaan en vervoeren was drie keer duurder dan een nieuw dak. En de oude treinramen liggen nog steeds te wachten op de goed georganiseerde materialenopslag van ProRail. 

De Nederlandse overheid heeft als ambitie dat de economie in 2050 volledig draait op hergebruikte grondstoffen. Hiervoor is een grote transitie nodig. Maar vooralsnog zie ik vooral dat de overheid is gestart met een campagne op social media. Hopelijk is ze achter de schermen ook bezig met een update van de DNR met circulariteit als uitgangspunt. Daarnaast is het voorstel van Jan Jongert van Superuse voor een radicale aanpassing van het belastingstelsel nog steeds relevant: een verlaging van de belasting op arbeid en een verhoging van de belasting op nieuwe materialen.

Terwijl mij de moed in de schoenen zakt na al die voorbeelden, blijven architecten als Benjamin Robichon (WRK) en Hans Hammink (Architekten Cie.) die keer op keer hun duurzame plannen onderin een la zien verdwijnen, positief. Natuurlijk, ook zij voelen frustratie, ‘maar de transitie is complex en heeft nu eenmaal leertijd nodig. Elk project dat hergebruik van materialen voorstaat is er een in de goede richting’, aldus Jongert.

Must-read van de week is het achtergrondartikel van Floortje Keijzer met hele mooie illustraties gemaakt door Judith Montes.

Groet! Merel

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.