De aardewoningen in Olst, het kleine huis van Ianthe Mantingh en Patrick Colly en de villa van Jan Pesman, allemaal paleizen?  
Boven: aardehuizen in Olst, beeld Frank Hanswijk. Onder: het eerste huis van Ianthe Mantingh en Patrick Colly. Beeld Jeroen Musch en rechts de villa van Jan Pesman in Wasseaar. Beeld Lucas van der Wee

De aardewoningen in Olst, het kleine huis van Ianthe Mantingh en Patrick Colly en de villa van Jan Pesman, allemaal paleizen?  

Over deze week is van alles te melden. Zo maakten auteur Britte van Meurs en fotograaf Jeroen Musch weer een fantastische reportage van 'Het eerste huis'. Dit keer gingen ze langs bij architecten Ianthe Mantingh en Patrick Colly. 'Een huis van 22,25 vierkante meter per persoon dat aanvoelt als een paleis', aldus Van Meurs.

Veel paleisachtiger dan ik dacht zijn de aardehuizen in Olst, waar redacteur Floortje Keijzer samen met fotograaf Frank Hanswijk naartoe ging. Op de foto’s zie ik wanden afgewerkt met gerecyclede reclameborden, gekleurde glazen flessen, gerecycled natuursteen of houten latten van kratten, een tak als deurklink. Allemaal afgedankte materialen, maar dat is aan het afwerkingsniveau niet af te zien.

Misschien wat kil voor een paleis is de nieuwe woning van Jan Pesman in de duinen bij Wassenaar. De villa weerspiegelt dan ook in hoge mate de architectuurprincipes van cepezed: kit of parts, modulair, efficiënt, glas en staal, grijs en zwart.

Principes van een hele andere orde zijn die van Laurens van der Wal en Sebastiaan van Kints van Studio Walden: 'Wij willen alleen projecten doen waarvan we denken, zo maken we een betere wereld. Anders hoeft het niet’, vertelden ze redacteur Charlotte Thomas. Waarvan akte. Moge hun visie navolging krijgen.

Toch is mijn persoonlijke hoogtepunt van de week de start van de podcast ‘Over Architectuur Gesproken’. Keijzer en ik spraken met Pieter Bedaux, twee jaar nadat ik hem interviewde over dat hij het familiebedrijf verliet om zijn eigen bureau te starten. 'Het was een bewogen tijd met soms heimwee, maar ik ben vooral blij met de herwonnen vrijheid.’

Luister de podcast en lees alle must-reads!

Groet, Merel

Lees meer over

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.