De aardewoningen in Olst, het kleine huis van Ianthe Mantingh en Patrick Colly en de villa van Jan Pesman, allemaal paleizen?  
Boven: aardehuizen in Olst, beeld Frank Hanswijk. Onder: het eerste huis van Ianthe Mantingh en Patrick Colly. Beeld Jeroen Musch en rechts de villa van Jan Pesman in Wasseaar. Beeld Lucas van der Wee

De aardewoningen in Olst, het kleine huis van Ianthe Mantingh en Patrick Colly en de villa van Jan Pesman, allemaal paleizen?  

Over deze week is van alles te melden. Zo maakten auteur Britte van Meurs en fotograaf Jeroen Musch weer een fantastische reportage van 'Het eerste huis'. Dit keer gingen ze langs bij architecten Ianthe Mantingh en Patrick Colly. 'Een huis van 22,25 vierkante meter per persoon dat aanvoelt als een paleis', aldus Van Meurs.

 Veel paleisachtiger dan ik dacht zijn de aardehuizen in Olst, waar redacteur Floortje Keijzer samen met fotograaf Frank Hanswijk naartoe ging. Op de foto’s zie ik wanden afgewerkt met gerecyclede reclameborden, gekleurde glazen flessen, gerecycled natuursteen of houten latten van kratten, een tak als deurklink. Allemaal afgedankte materialen, maar dat is aan het afwerkingsniveau niet af te zien.  

Misschien wat kil voor een paleis is de nieuwe woning van Jan Pesman in de duinen bij Wassenaar. De villa weerspiegelt dan ook in hoge mate de architectuurprincipes van cepezed: kit of parts, modulair, efficiënt, glas en staal, grijs en zwart.  

Principes van een hele andere orde zijn die van Laurens van der Wal en Sebastiaan van Kints van Studio Walden: 'Wij willen alleen projecten doen waarvan we denken, zo maken we een betere wereld. Anders hoeft het niet’, vertelden ze redacteur Charlotte Thomas. Waarvan akte. Moge hun visie navolging krijgen.  

Toch is mijn persoonlijke hoogtepunt van de week de start van de podcast ‘Over Architectuur Gesproken’. Keijzer en ik spraken met Pieter Bedaux, twee jaar nadat ik hem interviewde over dat hij het familiebedrijf verliet om zijn eigen bureau te starten. 'Het was een bewogen tijd met soms heimwee, maar ik ben vooral blij met de herwonnen vrijheid.’  

Luister de podcast en lees alle must-reads!  

Groet, Merel  

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.

Boven vlnr: Woodstack en Team BNA. Onder Beurs van Brussel, Richelle de Jong en het Eerste Huis van Julie Fuchs

Gevraagd: haalbare planningen, een vast honorarium en bewustwording van opdrachtgevers

Voor de vakantie vroeg ik me af: 'Waarom organiseren architecten zich niet?' Ik schreef dat er bij werknemers van architectenbureaus relatief weinig animo is voor de personeelsvertegenwoordiging. Bjarne Mastenbroek kwam via de e-mail met een kordaat antwoord: 'Omdat alles, ook de pensioenen, best goed geregeld zijn.' Hij vervolgde: 'Het GROTE probleem is dat er geen belangenorganisatie is van architectenbureaus daar het Architectenregister alleen een tandeloze administrateur is en niets regelt behoudens een titeltje. De BNA doet ook amper iets.'

De genomineerden voor de ARC24 Awards bewijzen de culturele waarde van architectuur

De genomineerden voor de ARC24 Awards bewijzen de culturele waarde van architectuur

De zomerstop bij de Architect is voorbij en we beginnen na de vakantie meteen met drie knallers: de bekendmakingen van de genomineerde projecten voor de ARC24 Awards! Anders dan voorgaande jaren zijn de ARC Awards dit jaar onderdeel van ARC Podium, een nieuw evenement waar niet alleen awards worden uitgereikt, maar ook inhoudelijke gesprekken over het vak worden gevoerd. Centraal thema is de culturele waarde van architectuur. Daarom hebben de vakjury's naast de algemene criteria deze editie extra gekeken naar het culturele belang van de ingezonden projecten.

Beeld Merel Pit

Een zomer vol met vakantietips, hoopvolle zomergesprekken en 'Overwerk'

Dat Bruno Vermeersch en ik met onze gezinnen in Rijswijk zijn beland, lijkt op het eerste gezicht stom toeval. Maar dat is het niet. Werk staat in onze beide levens zo centraal dat we onze kinderen op deze plek wortel hebben laten schieten puur omdat we vanuit hier zo de snelweg op zijn, naar Amsterdam of Rotterdam. Of op de fiets naar Den Haag. Waar werk is, zijn wij.

Vlnr boven: Vincent van der Klei en Cécilia Gross. Onder: Do Janne Vermeulen en Marcel Barzilay

Videokanaal vol met ARC Talks

De redactie van de Architect heeft iets nieuws bedacht: ARC Talks, korte video's van inspirerende presentaties over architectuur. We hebben er al tien verzameld op ons YouTubekanaal. Bijvoorbeeld van Vincent van der Klei (Studioninedots) over wat voor hem goed wonen is, van Jan Jongert (Superuse) over nieuwe contractvormen voor architecten die circulaire ontwerpen maken of van Hade Steenwinkel (Fiction Factory) over afvalreductie in de bouw.