Leiderschap in architectuur en stedenbouw: verbinden en verleiden 
Beeld David Meulenbeld

Leiderschap in architectuur en stedenbouw: verbinden en verleiden 

'Waar zal ik deze week over schrijven?', verzucht ik in de bus van ons kantoor in Zeist naar Utrecht Centraal. Collega Charlotte Thomas weet het wel: over de interviews met Julienne Schreinemachers en Tess Broekmans, 'twee powervrouwen!'

Zelf was ik begonnen met een stuk over het huidige leiderschap in de architectuur en de stedenbouw. Maar dat begon aardig uit de klauwen te lopen, terwijl we net in de redactievergadering hadden besproken dat mijn wekelijkse voorwoordjes hun doel voorbijschieten als ze langer dan 300 woorden zijn. Gelukkig bieden de interviews met Julienne Schreinemachers en Tess Broekmans deze week een welkom perspectief op het onderwerp. 

Zo stelt Schreinemachers: ‘Het is een stereotype maar ik denk wel dat je kan zeggen dat het oude vastgoed gedomineerd werd door haantjesgedrag. Wat we nu nodig hebben is het verbinden van opgaven en processen. Daar zijn vrouwen goed in.’ Broekmans voegt daaraan toe: ‘Door de complexiteit van ons vak [stedenbouw, red.] is het onmogelijk alles zelf te weten. Dat is misschien ook wel het verschil tussen architecten en stedenbouwers: je moet je bescheiden kunnen opstellen.’

‘Pas toch op met al die vrouwenverhalen’, hoor ik mijn ongevraagde adviseurs alweer zeggen. Gelukkig heb ik genoeg woorden over voor het interview met toekomstig leider Maarten van Kesteren en het verhaal van Thomas zelf over de Amersfoortse wijk Kattenbroek. Ze ging kijken hoe het staat met het geesteskind van Ashok Bhalotra (1943-2022) en Fons Asselbergs. ‘Architectuur en stedenbouw is ook de kunst van verleiden. Ik heb de meewerkende architecten willen verleiden, en de bouwers moesten daarin meegaan’, aldus Bhalotra. Leiderschap dus.  

Eind goed al goed: 272 woorden. Lees alle must-reads! 

Groet, Merel 

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.